In acest punct al sarcinii, embrionul se dezvolta rapid. Deja si-a dublat dimensiunile fata de saptamana trecuta.
Cat de mare este embrionul in saptamana 7
Creste foarte repede de la o saptamana la alta! Pana la sfarsitul acestei saptamani, embrionul va avea deja mai mult de doi centimetri in lungime. Putem spune ca este cat o afina sau chiar un pic mai mare si cantareste mai putin decat o pastila de aspirina.
Se formeaza creierul
Este saptamana in care se dezvolta parul, pleoapele si limba. Corpul embrionului incepe sa semene tot mai mult cu al unei fiinte umane. Daca in saptamana 6 corpul lui era ca o litera C, acum incepe sa prinda forma si se alungeste putin.
Si la nivelul capului au loc schimbari importante. Se formeaza creierul, dar si trasaturile fetei.
Chiar daca nu sunt in totalitate formate, incep sa se distinga varful nasului si narile, pleoapele prind contur, iar cristalinul se contureaza si el incet, incet.
Mugurii bratelor si picioarelor capata acum forma lunguiata si se latesc, ca niste mici inotatoare. Arata din ce in ce mai mult ca niste membre, desi mai au mult pana sa se dezvolte complet.
Ficatul lucreaza intens
Pielea care acopera embrionul este inca transparenta si foarte subtire. Prin ea, totul este vizibil, inclusiv micile vase de sange si chiar organele interne, care sunt la randul lor in plina dezvoltare. Daca ai putea sa o vezi, pielea ar arata ca o hartie subtire.
Acum, in saptamana 7, ficatul embrionului lucreaza intens. El produce celule rosii si continua sa se transforme intr-un organ complex. Apendicele si pancreasul aproape ca s-au format si ele si isi incep activitatea. Este un du-te vino continuu la nivelul organelor interne, care sunt foarte vascularizate, tocmai pentru ca sunt in plin proces de formare.
Tot in saptamana 7, embrionul incepe sa aiba ceva asemanator unei mici cozi. Este, de fapt, o continuare a coloanei vertebrale, care este in plina formare, la randul ei.