Chiar daca tie ti se pare ca sarcina este abia la inceput, in saptamana 6 embrionul se dezvolta intr-un ritm mult mai rapid decat in perioada anterioara. Aceasta este si saptamana in care se inchide tubul neural.
Cat de mare este embrionul in saptamana 6
Embrionul are acum in jur de 19 milimetri. Este de dimensiunea unei boabe de linte sau a unei seminte de rodie.
Ce este tubul neural
Dupa cum spuneam, saptamana 6 este extrem de importanta in dezvoltarea embrionului pentru ca acum se inchide tubul neural, acel segment embrionar din care se va forma sistemul nervos al fatului. Malformatii precum spina bifida sau anencefalia sunt defecte de tub neural si pot fi prevenite prin suplimentarea dietei cu acid folic, vitamina esentiala inca din perioada preconceptiei.
Se dezvolta organele interne
Cresterea este rapida in aceasta saptamana. Embrionul a inceput deja sa se dezvolte pe mai multe planuri – incep sa se formeze plamanii, mandibula, chiar si cerul gurii. Sangele circula acum prin corpul lui, iar inima ii bate de doua ori mai repede decat inima ta.
Tot in aceasta saptamana incep sa i se dezvolte si intestinele, si o parte din organele interne, dar si anumite parti din creier.
Oasele si muschii sunt si ele in formare, la fel ca si mugurii mainilor si picioarelor. Momentan, embrionul nu are degete, acestea urmand sa se separe mai tarziu, cand membrele sale vor fi formate aproape in totalitate.
Se formeaza limba, corzile vocale si ochii
Desi in acest moment embrionul masoara doar 19 milimetri, el a inceput deja sa isi formeze limba si corzile vocale. La fel, nasul, narile si urechile incep sa prinda forma, tot cam in aceasta perioada.
In saptamana 6, capul embrionului este mai mare decat restul corpului sau si este indoit ca si cand ar sta cu barbia in piept. Pe ceea ce urmeaza sa devina fata copilului au aparut doua puncte inchise la culoare. Din ele se vor dezvolta ochii.
Pentru ca nu are inca gura, nas sau urechi complet formate, embrionul are niste orificii minuscule care stau la baza trasaturilor faciale.