Este ultima saptamana a primului trimestru de sarcina si ultima saptamana a perioadei embrionare. Daca pana acum embrionul avea capul foarte mare comparativ cu restul corpului, de acum inainte lucrurile incep sa se schimbe.
Cat de mare este embrionul in saptamana 13
In saptamana 13, embrionul are aproximativ 9,5 centimetri lungime si cantareste in jur de 35 de grame, avand dimensiunea unei mandarine.
Cum arata corpul fatului
In acest moment capul bebelusului reprezinta aproximativ o treime din corpul sau, iar trunchiul incepe si el sa prinda forma. Daca l-ai putea privi acum, ai vedea ca bebelusul tau are deja chip uman – ochii si urechile sunt pozitionate in zonele potrivite, chiar daca nu sunt complet dezvoltate, iar nasul si gura sunt formate. Tot acum i se formeaza corzile vocale si ii apar amprentele degetelor.
La 13 saptamani, pielea bebelusului este transparenta, foarte subtire si delicata, intr-o nuanta rosiatica datorata vaselor de sange care se afla sub ea.
Cum se dezvolta organele interne
Rinichii si tractul urinar sunt complet functionale, iar asta inseamna ca lichidul amniotic pe care fatul a inceput deja sa-l inghita, acum poate fi eliminat prin urina. Embrionul urineaza cam de doua ori pe ora.
In plus, intestinele lui se afla acum in abdomen, dupa ce la inceputul sarcinii s-au dezvoltat partial si in cordonul ombilical. Tot in aceasta saptamana, pielea copilului incepe sa fie acoperita de niste fire delicate de par, care se numesc lanugo (puful bebelusului).
Lanugo este acel par fin si moale, deschis la culoare, pe care il au toti nou nascutii. El se formeaza in viata intrauterina si cade complet inainte ca bebelusul sa implineasca cinci luni.
Aceste mici fire de par au rolul de a proteja pielea, de a fixa anumite substante pe piele si de a usura mai apoi nasterea.