Desi au trecut aproape doua luni de sarcina, corpul mamei, privit din exterior, pare sa nu se fi schimbat deloc. Insa in interior au avut loc si continua sa aiba loc multe schimbari spectaculoase.
Uterul si-a dublat dimensiunea
Sa incepem cu una dintre cele mai importante: daca inainte de sarcina uterul tau era cam de marimea unui pumn, acum el aproape ca s-a dublat in dimensiune, pentru ca in interiorul lui creste o noua viata.
Si pentru ca uterul marit pune presiune pe vezica urinara, e foarte posibil sa simti nevoia de a merge mai des la toaleta. Presiunea se accentueaza cand stai intinsa in pat, asa ca probabil vei incepe sa te trezesti si noaptea pentru a urina. Este neplacut, dar perfect normal.
La fel de neplacut e faptul ca s-ar putea sa apara pierderi de urina cand razi, tusesti sau stranuti. E o problema cu care se confrunta multe gravide, este normala si, din fericire, temporara. O poti rezolva folosind absorbante zilnice.
Schimbari mari la nivelul sanilor
Pe langa uter, si sanii probabil ca ti-au crescut putin si sunt mai sensibili. Desi mai sunt cateva luni bune pana la nastere, sanii tai au inceput deja sa se pregateasca pentru procesul de lactatie.
In plus, pe sani e foarte probabil sa vezi acum niste vene mai inchise la culoare. Prezenta acestora e normala si explicabila prin faptul ca circulatia ta sanguina s-a intensificat. Atat sfarcurile, cat si areolele din jurul lor ar putea sa ti se inchida un pic la culoare. Acest proces e cauzat de hormoni si este si el normal.
Mai mult decat atat, e posibil sa observi pe areole, tot cam in aceasta saptamana, si niste mici umflaturi. Acestea se numesc “tuberculii lui Montgomery” si apar tot din cauza schimbarilor hormonale. Toate femeile insarcinate au aceste umflaturi, din ele putand fi eliminat uneori un lichid galbui, care nu ar trebui sa te sperie.
Cu 50% mai mult sange
O alta schimbare uluitoare, pe care tu nu ai cum sa o percepi: sangele tau a crescut in volum. Pana acum, adica pana in saptamana 8 de sarcina, volumul sangelui tau a crescut cu aproape 50%, lucru care este necesar pentru a sustine cresterea uterului si dezvoltarea embrionului.