1. Home
  2. Ce poti face ca sa eviti epiziotomia. Masajul perineului
Ce poti face ca sa eviti epiziotomia. Masajul perineului

Ce poti face ca sa eviti epiziotomia. Masajul perineului

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 779 Views
  • 0 Comments

Stii deja ca nasterea naturala este cea mai buna solutie, atat pentru tine, cat si pentru copil. Dar daca alegi aceasta varianta, trebuie sa ai in vedere ca medicul poate decide, in timpul nasterii, sa-ti faca o incizie in zona perineului, mai exact in zona dintre vagin si anus. Aceasta incizie poarta numele de epiziotomie si se foloseste pentru a preintampina rupturile severe.

Fiind vorba de o zona atat de delicata, orice gravida isi doreste sa evite o taietura. Din pacate, ea se practica destul de des caci in lipsa ei, tesutul se poate rupe, ceea ce este la fel de neplacut.

Ce poti face pentru a evita epiziotomia

O solutie destul de eficienta este masajul perineului, care face tesutul mai elastic, astfel ca, in timpul nasterii, el se va intinde mai usor. Riscul unei rupturi va fi mai mic, iar medicul nu va fi nevoit sa apeleze la epiziotomie.

Masajul perineului este recomandat incepand cu saptamana 34 de sarcina. Il poti face singura sau cu ajutorul partenerului.

Cum se face corect masajul perineului

Mai intai, asaza-te confortabil fie pe spate, fie in fund, cu genunchii indoiti si picioarele desfacute. Lubrifiaza-ti degetul aratator, degetul mijlociu si degetul mare cu vitamina E uleioasa, ulei vegetal sau lubrifiant din comert. Nu folosi ulei mineral, vaselina sau ulei de masaj!

Apoi introdu in vagin varfurile degetelor mijlociu si mare si, foarte delicat, intinde usor tesutul perineal, cel care se afla intre vagin si anus. Maseaza zona si intinde-o de mai multe ori.

Ține minte ca nu trebuie sa fortezi foarte mult, dar este recomandat sa intinzi atat cat poti deschiderea vaginului, pana cand simti ca tesutul se mai relaxeaza. Gandeste-te ca la nastere un bebelus are, in medie, aproape trei kilograme, astfel incat daca vrei sa eviti epiziotomia va trebui sa faci masajul cu regularitate, in fiecare zi, chiar si de doua ori pe zi.

Aminteste-ti de fiecare data ca nu trebuie sa aplici o forta foarte mare atunci cand iti intinzi si masezi perineul. Daca vei exagera, te-ai putea trezi cu inflamatii. In plus, nu pune presiune si evita sa masezi zona orificiului uretral. Altfel, risti sa te alegi cu o infectie urinara.

Ce trebuie sa mai stii despre masajul perineului

Desi poate fi de ajutor in multe cazuri, masajul perineului nu face minuni. Unele femei au nevoie de epiziotomie, chiar daca au facut masajul cu regularitate saptamani la rand.

Totusi, este o optiune de luat in seama, avand in vedere ca nu este periculos si nu dureaza decat cateva minute pe zi.

  • Share: