Avortul spontan inseamna pierderea spontana a sarcinii, dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20. Conform statisticilor, aproximativ 10 – 20% din sarcinile cunoscute se pierd astfel. Insa este posibil ca procentul real sa fie ceva mai mare pentru ca multe avorturi spontane au loc inainte ca femeia sa fi aflat de existenta sarcinii.
Care sunt simptomele avortului spontan
Majoritatea avorturilor spontane se intampla inainte de saptamana 12. Printre simptomele specifice se numara:
- Sangerare vaginala sau spotting
- Crampe abdominale sau dureri lombare
- Eliminarea spontana, completa sau incompleta a produsului de conceptie
Care sunt cauzele
Un avort poate avea multe cauze, dar una dintre cele mai frecvente este dezvoltarea anormala a embrionului, din cauze genetice. Cam jumatate dintre avorturile spontane sunt legate, intr-un fel sau altul, de cromozomi in plus sau cromozomi lipsa.
Pe langa problemele de natura genetica, si problemele de sanatate ale mamei pot cauza un avort spontan. Riscul creste atunci cand mama sufera de diabet, afectiuni tiroidiene, infectii, probleme hormonale.
Pe langa cauzele genetice si problemele de sanatate ale gravidei, mai exista si o serie de factori de risc, atunci cand vorbim de avort spontan. Dintre acestia, cei mai importanti ar fi:
- Varsta mamei. Femeile care raman insarcinate dupa 35 de ani au un risc mai mare de avort spontan, aproximativ 20%. La 40 de ani, acest procent ajunge la 40%, iar dupa 45 de ani, riscul de avort spontan ajunge la 80%.
- Un istoric de avorturi spontane. Femeile care au trecut deja prin aceasta experienta in trecut au un risc mai mare de a suferi un nou avort spontan.
- Fumatul, consumul de alcool sau de droguri. Femeile care sufera de o dependenta au un risc crescut de avort spontan.
- O greutate corporala prea mica sau prea mare. Si femeile mult prea slabe, si cele supraponderale sau obeze risca sa treaca printr-un avort spontan.
Ce NU provoaca avort spontan
In ciuda miturilor despre care ai putea auzi trebuie sa stii ca exercitiile fizice, contactul sexual si munca, fie ea fizica sau intelectuala, nu pot duce la avort spontan. Poti avea contact sexual oricand in timpul sarcinii, fara niciun pericol, atata timp cat medicul tau nu iti recomanda altceva.
Ai voie sa faci exercitii fizice, chiar si la intensitate crescuta. De asemenea, ai voie sa mergi la serviciu atata timp cat nu lucrezi in mediu toxic. In schimb, daca locul de munca te expune la radiatii sau substante periculoase, atunci trebuie sa discuti cu medicul tau.