1. Home
  2. Ai voie sa ridici greutati in timpul sarcinii?
Ai voie sa ridici greutati in timpul sarcinii?

Ai voie sa ridici greutati in timpul sarcinii?

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 6188 Views
  • 0 Comments

In timpul sarcinii, corpul tau trece printr-o serie de transformari care se accentueaza pe masura ce fatul se dezvolta. Drept urmare, nu vei mai putea face unele din lucrurile pe care inainte de sarcina le faceai zilnic.

Prin ce schimbari trece corpul in sarcina

Uterul se mareste odata cu dezvoltarea fatului, ceea ce poate produce crampe abdominale si o senzatie de intindere a muschilor abdominali. Pentru a facilita nasterea, articulatia soldului devine mai slaba, insa o data cu ea slabesc si celelalte articulatii ale corpului. Ligamentele si tendoanele devin, de asemenea, mai moi.

Date fiind aceste schimbari ale corpului tau, nu vei mai putea face aceleasi activitati pe care le faceai inainte sa ramai gravida. Ridicarea obiectelor grele este una dintre aceste activitati. Ideal ar fi sa ai pe cineva care sa te ajute intotdeauna cu ridicatul, mai ales dupa ce treci de jumatatea sarcinii.

In plus, daca ai o sarcina cu risc de avort spontan sau de travaliu prematur, este interzis sa ridici obiecte grele odata ce s-a incheiat primul trimestru de sarcina.

Ce risti daca ridici greutati mari in timpul sarcinii

Odata cu dezvoltarea fatului, centrul de greutate al corpului tau se schimba. Drept urmare, nu mai ai acelasi control asupra miscarilor pe care le faci. Atunci cand te apleci sa ridici un obiect greu exista riscul sa-ti pierzi echilibrul si sa cazi. O cazatura puternica poate duce la avort, nastere prematura sau la desprindere de placenta.

Totodata, gravidele care ridica adesea obiecte grele pot sa faca hernie abdominala – situatie in care continutul abdomenului protruzioneaza printr-o deschizatura a muschilor abdominali.

Cum ridici un obiect in mod corect

Ridicarea de obiecte grele este, asadar, contraindicata in sarcina. Poti, insa, ridica fara probleme obiecte usoare daca respecti tehnica aplecarii prin indoirea genunchilor.

Asadar, cand scapi ceva pe jos sau cand ai nevoie de un obiect aflat la nivelul solului, nu este necesar sa ceri ajutor:

  • Apleaca-te incet, indoind genunchii, si nu spatele! Spatele trebuie sa ramana drept;
  • Nu face miscari bruste in timpul aplecarii sau ridicarii! Du-te cat mai aproape de respectivul obiect si pozitioneaza-te exact in fata lui. In acest fel, eviti rasucirea sau intinderea corpului catre respectivul obiect!

Poti ridica fara nicio problema pana la 10 kg, daca respecti tehnica de mai sus. Acest lucru este valabil nu doar pentru ridicat, ci si pentru carat. Sacosele de cumparaturi care nu au mai mult de 10 kg pot fi carate fara sa-ti puna sarcina in pericol atat timp cat nu soliciti in niciun fel trunchiul, prin rasuciri, intinderi sau aplecari.

  • Share: