1. Home
  2. Metodele de ameliorare a durerilor la nastere. Care sunt optiunile
Metodele de ameliorare a durerilor la nastere. Care sunt optiunile

Metodele de ameliorare a durerilor la nastere. Care sunt optiunile

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 698 Views
  • 0 Comments

Intensitatea durerilor din travaliu difera de la o femeie la alta sau chiar de la o nastere la alta, asa ca, din pacate, nimeni nu iti poate spune cat de tare vor durea contractiile tale. Cert este ca, de multe ori, si mamicile care isi doresc o nastere 100% naturala, se razgandesc in timpul travaliului si sunt dispuse sa incerce metode de ameliorare a durerii.

Chiar daca iti doresti si tu sa nasti natural, este important sa stii macar ce metode ai la dispozitie pentru a calma durerea. Uneori, numai gandul ca poti apela oricand la un calmant este de ajuns pentru a face travaliul mai usor de suportat.

Anestezia locala presupune administrarea medicatiei anestezice in partea inferioara a corpului, in special in zona pelvina. Anestezia este limitata la o anumita zona si nu afecteaza corpul gravidei. Are efectul de amortire si de inlaturare a senzatiei de durere la nivel local.

Anestezia epidurala este, probabil, cea mai cunoscuta metoda de a usura durerile travaliului. Ea presupune introducerea unei substante anestezice in spatiul epidural, adica la nivelul coloanei vertebrale, in spatiul dintre vertebra si dura mater (membrana care acopera maduva). Acest tip de anestezie reduce cu mult durerile nasterii si se poate face cand dilatatia colului ajunge la patru, cinci centimetri. Anestezistul poate sa iti monteze un cateter prin care vei primi mai multe doze de anestezic pe parcursul travaliului.

Anestezia spinala se foloseste, in general, pentru nasterile prin cezariana si foarte rar pentru cele naturale. Ea presupune introducerea unui anestezic direct in lichidul cerebro-spinal, adica acul va strapunge dura mater. Se face o singura doza, iar efectul dureaza pana la 120 de minute.

Blocajul pudendal se poate face chiar inainte de expulzie pentru a reduce durerea la nivelul vaginului, vulvei si perineului. Este foarte util atunci cand este nevoie de epiziotomie.

Analgezia cu oxid de azot

Oxidul de azot este un gaz care, atunci cand este inhalat, are efect analgezic si anxiolitic. El nu blocheaza complet durerile travaliului, insa ajuta femeia sa se relaxeze si ii da o alta perceptie asupra durerii. Poate avea efecte secundare precum ameteli, greata si voma, dar, in general, se considera ca oxidul de azot este sigur atat pentru mama, cat si pentru fat. In plus, administrarea este foarte usoara, iar alaptarea nu este in niciun fel afectata sau intarziata.

Analgezia cu opioide

O alta optiune este administrarea de medicamente din categoria opioidelor, precum morfina. Acestea se administreaza prin perfuzie, insa au un dezavantaj major, acela ca pot traversa placenta, afectand fatul. Dupa nastere, acesta poate avea o stare de letargie si un scor APGAR mic.

Metodele naturale de ameliorare a durerii

Daca vrei sa eviti orice fel de medicament si sa nasti 100% natural, vei avea nevoie sa folosesti metode naturale de ameliorare a durerii. Aceste tehnici nu vor opri durerile provocate de contractii, insa te vor ajuta sa te relaxezi, astfel incat sa le poti suporta mai usor. Poti sa incerci:

  • Tehnici de respiratie, de exemplu metoda Lamaze;
  • Sa mergi, sa te misti, sa schimbi pozitiile;
  • Sa apelezi la ajutorul si incurajarile unei persoane apropiate sau ale unei specialiste – astazi exista si in Romania meseria de doula;
  • Masajul;
  • Tehnici de relaxare, de exemplu muzica;
  • Nasterea in apa.