Semnele din nastere, intalnite la circa 10% dintre bebelusi, sunt pete de diferite dimensiuni prezente pe piele si care nu dispar de la sine. Acestea pot exista inca de la nastere sau pot aparea ulterior, in primele luni de viata.
Exista doua mari tipuri de semne din nastere:
Semnele vasculare sunt provocate de anomalii ale vaselor de sange aflate in piele sau sub piele. Apar mai frecvent in zona capului si a gatului, mai ales pe fata. Daca sunt afectate vase de sange de suprafata, pata va avea culoare roz, rosie sau violet. Daca sunt afectate vase de sange din profunzime, pata va fi albastruie.
Petele pigmentare, de obicei maronii, sunt cauzate de o acumulare de celule care secreta pigmentul pielii.
Cele mai frecvente tipuri de semne vasculare sunt:
1. Pata de somon, cunoscuta si sub denumirile sarutul ingerilor sau muscatura de barza, este roz sau rosie si poate aparea pe pleoapele, pe gatul sau pe fruntea bebelusului. Este cel mai frecvent intalnit dintre semnele vasculare, aparand la aproximativ jumatate dintre bebelusi, dar, in general, dispare complet in cateva luni. Petele localizate pe frunte pot sa dispara abia in jurul varstei de patru ani. Cele localizate pe ceafa, poate sa persiste chiar mai mult de patru ani. Petele de somon devin mai vizibile atunci cand bebelusul plange, deoarece se umplu cu sange.
2. Hemangiomul este mai des intalnit la fete, afectand in jur de 5% dintre bebelusi. Hemangioamele sunt formatiuni plate sau foarte putin proeminente, de culoare rosie aprinsa sau vinetie. Aceste semne cresc rapid in dimensiuni in primele sase luni de viata, dar dispar complet pana la varsta de sapte ani.
Cel mai frecvent tip de hemangiom este hemangiomul-capsuna, numit astfel intrucat este asemanator cu fructul atat din punct de vedere al formei, cat si al culorii. Hemangioamele nu necesita tratament decat in situatiile in care ulcereaza sau sunt situate in zone ale corpului unde interfereaza cu functiile organismului: la nivelul gurii, al nasului, al ochilor sau al anusului.
3. Malformatiile capilare sunt cunoscute in popor sub denumirea de pete de vin. Sunt mai rar intalnite, dar, din pacate, sunt permanente, iar in timp culoarea lor se poate intensifica, mai ales in perioade cu schimbari hormonale mari – pubertate, sarcina, menopauza. Sunt rosii sau violete la culoare si pot varia in dimensiune, de la cativa milimetri la cativa centimetri in diametru. Apar, de regula, pe fata, pe piept sau pe spate.
Petele pigmentare sunt, la randul lor, de mai multe tipuri:
1. Pete cafea cu lapte. Multi bebelusi au una sau doua pete de acest tip. Daca pana la varsta de sase ani apar mai mult de sase astfel de pete, adreseaza-te medicului. Acesta ar putea fi un semn de neurofibromatoza, o tulburare genetica ce provoaca aparitia de tumori pe tesuturile nervoase;
2. Petele mongoloide sunt albastre-cenusii sau vinetii, destul de asemanatoare cu vanataile, si sunt prezente inca de la nastere. Sunt mai frecvent intalnite la persoanele cu pielea inchisa la culoare si apar cu precadere pe spate sau fese. De regula, dispar pana la varsta de patru ani;
3. Nevii melanocitari congenitali sunt ceea ce numim in limbaj popular alunite. Pot fi cafenii, maro sau negri, plati sau bombati. Cu timpul, cei mai multi nevi se micsoreaza sau culoarea lor se atenueaza. Totusi, schimbarile hormonale din perioada pubertatii, din sarcina sau de la menopauza pot determina marirea nevilor si intensificarea culorii lor. Dimensiunile alunitelor variaza de la 1,5 mm la 20 mm in diametru. Riscul ca nevii congenitali sa evolueze catre melanom este scazut, dar el creste atunci cand avem de a face cu un nev de mari dimensiuni.
Cum se trateaza semnele din nastere
Majoritatea semnelor din nastere sunt inofensive si nu trebuie tratate. In functie de tipul si localizarea lor, exista cateva optiuni de tratament: corticosteroizi sau betablocante in cazul hemangioamelor care se dezvolta rapid, tratament cu laser pentru prevenirea cresterii hemangioamelor sau tratament chirurgical pentru indepartarea unor leziuni pigmentare.