1. Home
  2. Secretiile vaginale in timpul sarcinii. Ce este normal si ce nu
Secretiile vaginale in timpul sarcinii. Ce este normal si ce nu

Secretiile vaginale in timpul sarcinii. Ce este normal si ce nu

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 1882 Views
  • 0 Comments

Secretiile vaginale sunt perfect normale in sarcina si nu numai. In limbaj medical, acestea poarta numele de leucoree. Insa exista si situatii cand ele ar trebui sa te ingrijoreze.

Cum sunt secretiile vaginale normale si care este rolul lor

Secretiile vaginale sunt intalnite si la femeile care nu sunt insarcinate, insa ele devin mai abundente la gravide din cauza nivelului crescut de estrogen si din cauza circulatiei sanguine care se intensifica inclusiv la nivelul vaginului.

In timpul sarcinii, secretiile au o consistenta gelatinoasa, sunt incolore si nu au miros, putand fi asemanate cu albusul de ou. Rolul lor este acela de a proteja vaginul de infectii.

Cum reduci disconfortul creat de scurgerile vaginale

Daca secretiile tot mai abundente iti produc disconfort, poti folosi absorbante zilnice. Nu folosi, sub nicio forma, tampoane interne! Odata cu introducerea acestora, in vagin pot patrunde si microbi, existand astfel riscul de a dezvolta infectii periculoase pentru fat.

De asemenea, sunt interzise spalaturile vaginale interne! Acestea pot sa distruga flora vaginala, provocand infectii. Mai mult, spalaturile intravaginale pot sa favorizeze intrarea aerului in vasele sanguine ale vaginului, care pe perioada sarcinii sunt dilatate. Desi sunt destul de rare aceste situatii, bulele de aer care patrund in vasele de sange, au consecinte deosebit de grave.

Ce nu este normal

In perioada sarcinii trebuie sa consulti medicul ginecolog daca:

  • Secretiile vaginale au devenit apoase sau prezinta urme de sange – poate fi vorba despre pierderea lichidului amniotic, ceea ce duce la nastere prematura;
  • Secretiile vaginale sunt insotite de dureri la urinare sau in timpul actului sexual, de senzatia de mancarime sau de arsura, si-au modificat consistenta, culoarea (devin galbui, verzui, gri) si au un miros neplacut – acestea sunt semnele unei infectii.

Aceste situatii necesita prezentarea de urgenta la medic. Infectiile dezvoltate pe perioada sarcinii sunt usor de tratat daca sunt depistate la timp. In schimb, o infectie netratata poate duce la nastere prematura sau avort spontan. Asadar, consulta-ti medicul pentru orice modificare pe care o observi in consistenta sau aspectul leucoreei.

  • Share: