1. Home
  2. Sciatica in timpul sarcinii
Sciatica in timpul sarcinii

Sciatica in timpul sarcinii

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 4264 Views
  • 0 Comments

Sciatica se manifesta prin durere de-a lungul nervului sciatic, un nerv care porneste din partea inferioara a spatelui, trece prin sold si fesa si coboara in picior. De obicei durerea apare doar pe o parte a corpului.

In sarcina, sciatica este o problema frecvent intalnita deoarece uterul apasa pe nervul sciatic. Daca stai mult pe scaun sau ai o viata sedentara, riscul este si mai mare.

Care sunt simptomele

Durerea din sciatica este usor de recunoscut. Aceasta radiaza din zona lombara (partea inferioara a spatelui) catre fesa si partea din spate a coapsei, apoi catre partea din spate a gambei. Este posibil sa ai si senzatie de amorteala la nivelul piciorului.

Durerea poate sa varieze ca intensitate de la o simpla senzatie de disconfort pana la senzatie de arsura sau intepaturi severe. Uneori se simte ca un soc electric si se poate inrautati cand tusesti, stranuti sau stai mult in picioare.

Ce poti face atunci cand ai dureri

Cel mai simplu remediu este sa te intinzi in pat pe partea opusa celei cu dureri. Astfel nu mai exista presiune asupra nervului sciatic si durerea ar trebui sa se diminueze.

Daca durerea nu cedeaza, s-ar putea sa te ajute compresele calde sau reci aplicate pe zonele dureroase. De asemenea, te-ar putea ajuta exercitiile usoare de stretching, iar la nevoie, medicul iti poate recomanda paracetamol pentru a calma durerea.

Ca sa previi noi episoade de sciatica trebuie sa tii cont de aceste recomandari:

  • Evita sa ridici obiecte grele. Atunci cand trebuie sa ridici ceva de jos, indoaie genunchii si foloseste muschii picioarelor. Spatele trebuie sa ramana drept;
  • Incearca sa nu stai prea mult in picioare. Daca, totusi, trebuie sa o faci, ridica alternativ picioarele si sprijina-le pe un scaunel sau o cutie din cand in cand.
  • Daca lucrezi la birou si stai pe scaun aproape toata ziua, pastreaza o postura corecta. Poti sa folosesti o perna pe care sa o asezi in partea de jos a spatelui ca sa pastrezi curba normala din aceasta regiune.

Important de stiut! Daca durerea din sciatica devine constanta, daca episoadele devin mai dese sau daca durerea este, dintr-o data, mai severa, trebuie sa te adresezi medicului.

  • Share: