1. Home
  2. Saptamanile 1 si 2 de sarcina
Saptamanile 1 si 2 de sarcina

Saptamanile 1 si 2 de sarcina

  • September 18, 2018
  • 0 Likes
  • 677 Views
  • 0 Comments

Pentru ca, de cele mai multe ori, data conceptiei nu se poate sti cu exactitate, varsta unei sarcini se calculeaza incepand din prima zi a ultimei menstruatii. Insa fecundatia are loc, in general, cu aproximativ 14 – 15 zile mai tarziu. Asadar, in primele doua saptamani de sarcina, nu exista inca un embrion.

Ce schimbari au loc in corpul tau in primele doua saptamani de sarcina

In primele doua saptamani de sarcina, mucoasa uterina se ingroasa, pregatindu-se sa adaposteasca ovulul fertilizat. Daca, in acest rastimp, ovulul nu este fertilizat, mucoasa ingrosata a uterului impreuna cu ovulul vor fi eliminate la menstruatia urmatoare.

Ce trebuie sa stii despre ovulatie

Ovulatia are loc, de regula, in ziua 14 a ciclului menstrual, numarand din prima zi a ultimei menstruatii. Perioada fertila, in care poti ramane insarcinata, este cuprinsa intre zilele 12 si 16 ale ciclului menstrual.

Dupa ce a parasit ovarul, ovulul traieste intre 12 si 24 de ore. La fiecare ovulatie, este eliberat un singur ovul. Ovulatia poate fi influentata de factori precum stresul, boala, calatoriile, oscilatiile mari de greutate corporala sau exercitiile fizice intense.

Ce trebuie sa faci in primele doua saptamani de sarcina

In aceasta perioada, este recomandat sa adopti un stil de viata cat mai sanatos. Asta inseamna o dieta echilibrata, bogata in vitamine, minerale, proteine, si sa ai o activitate fizica usoara. Va trebui sa renunti la cafea, alcool, indulcitori artificiali, nicotina si, daca este cazul, la droguri. Totodata, medicul care iti va urmari sarcina iti va recomanda vitamine prenatale.

Daca inainte de a ramane insarcinata luai medicamente, va trebui sa discuti acest aspect cu medicul tau, care va stabili daca acestea iti pot afecta sarcina sau nu.

Ce trebuie sa faca partenerul tau de viata

Da, si el va trebui sa se pregateasca pentru… sarcina ta. Starea lui de sanatate si stilul de viata pot influenta dezvoltarea viitorului copil. Si el va trebui sa-si supravegheze alimentatia si sa renunte la obiceiurile nesanatoase: fumat, consum de cafea, alcool sau droguri. Medicul ii poate prescrie si lui vitamine prenatale sau alte tipuri de suplimente vitaminice.