Cu toate ca nu este periculoasa, nici pentru mama, nici pentru fat, o raceala este destul de neplacuta in timpul sarcinii, deoarece nu o poti trata cu medicamente, ca inainte. Cel mai bine este sa previi virozele respiratorii, iar cand este cazul, sa tratezi simptomele prin metode naturale.
Cum previi raceala in sarcina
Ideal ar fi sa eviti contactul cu persoane racite, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil. Asa ca nu iti ramane decat sa te speli pe maini cat poti de des, cu apa si sapun, mai ales atunci cand esti in locuri publice sau la birou. Daca nu iti poti spala mainile, un dezinfectant este si el util. De asemenea, incearca sa nu folosesti la comun pahare, cani sau tacamuri.
Daca ai in apropiere o persoana racita, roag-o sa te protejeze atat cat se poate: sa stranute intr-un servetel pe care apoi sa-l arunce, sa nu stea foarte aproape atunci cand iti vorbeste, etc.
Un stil de viata sanatos este si el de ajutor in prevenirea unei raceli. Consuma alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale, odihneste-te suficient, fa miscare zilnic si nu uita sa iei vitaminele prenatale recomandate de medic.
Cum tratezi raceala in sarcina
Oricat te-ai stradui, uneori este imposibil sa previi o viroza respiratorie. Din pacate ibuprofenul si aspirina sunt interzise in sarcina, asa ca nu poti lua medicamentele care sunt, de obicei, recomandate ca tratament simptomatic in raceala.
Singura substanta permisa este paracetamolul, care reduce durerile si febra. Inainte de a-l lua, nu uita sa consulti medicul care iti urmareste sarcina. In plus, trebuie sa te asiguri ca medicamentul pentru raceala pe care il iei contine doar paracetamol si nimic altceva.
Daca vrei sa eviti medicamentele, exista si alte masuri pe care le poti lua pentru a trata simptomele unei raceli:
- Dormi si relaxeaza-te mai mult;
- Bea mai multe lichide;
- Ia mese mai mici si mai dese. O supa de pui calda s-ar putea sa te ajute;
- Pentru a reduce congestia nazala, foloseste un umidificator sau un spray cu apa de mare;
- Daca ai dureri de gat, poti bea un ceai caldut cu miere sau poti incerca o gargara cu apa sarata.
Cand trebuie sa consulti medicul
Chiar daca, in general, este inofensiva, raceala se poate complica, de exemplu pot aparea suprainfectii bacteriene. Consulta-ti urgent medicul in urmatoarele situatii:
- simptomele de raceala te impiedica sa mananci sau sa dormi normal;
- nu ai remarcat nicio ameliorare de-a lungul mai multor zile;
- ai febra peste 38° C;
- cand tusesti, te doare in piept si expectorezi mucus.