1. Home
  2. Paracetamolul in sarcina, permis sau nu?
Paracetamolul in sarcina, permis sau nu?

Paracetamolul in sarcina, permis sau nu?

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 1301 Views
  • 0 Comments

Il obtinem usor de la orice farmacie, fara a avea nevoie de reteta si il luam fara sa ne gandim de doua ori atunci cand avem o raceala sau gripa, o durere de cap, o durere de masea sau crampe menstruale. Cat de recomandat este, insa, paracetamolul in sarcina?

Gravidele isi administreaza paracetamol de multa vreme si vestea buna este ca nu au fost semnalate reactii adverse asupra fatului. In lipsa unor dovezi concludente, paracetamolul este primul pe lista analgezicelor care pot fi administrate in siguranta in timpul sarcinii.

Totusi, este recomandat sa-ti administrezi acest medicament in doze mici si doar la nevoie. Daca depasesti doza recomandata, medicamentul poate sa-ti afecteze ficatul. Daca sarcina este avansata, paracetamolul poate afecta si ficatul bebelusului.

Important de stiut! Paracetamolul se gaseste in Romania sub diverse nume de marca, astfel ca e usor sa iei supradoze daca faci combinatii de medicamente fara sa citesti prospectul.

Cateva din medicamentele pe baza de paracetamol sunt: Coldrex, Fervex, Efferalgan, Panadol, ParaSinus, Solpadeine, Neolin, Codamin, etc.

Atentie la medicamentele care contin si alte substante active!

Paracetamolul exista in farmacii atat ca atare, cat si in combinatii cu alte substante active, in special in medicamentele pentru raceala si gripa. Combinatia cea mai frecvent intalnita este cea de paracetamol cu maleat de feniramina sau clorhidrat de fenilefrina.

Prin urmare, este foarte important sa stii daca celelalte substante active din medicamentul ales sunt sigure in timpul sarcinii. Nu uita sa-i spui farmacistului ca esti insarcinata atunci cand ceri un medicament pentru raceala sau dureri de cap.

Ce consecinte are supradoza de paracetamol in sarcina

Nu exista dovezi stiintifice ca paracetamolul poate afecta embrionul

  • Avort spontan, criptorhidie, malformatii congenitale

Studiile efectuate pe gravide care isi administreaza paracetamol nu au aratat faptul ca acestea ar fi avut un risc crescut de avort spontan.

Totusi, unele studii au aratat ca utilizarea paracetamolului in sarcina poate creste riscul ca bebelusii de sex masculin sa sufere de criptorhidie (testicul necoborat în scrot). Alte studii, dar realizate pe soareci de aceasta data, au relevat faptul ca utilizarea paracetamolului in sarcina ar putea diminua nivelul de testosteron al bebelusilor de sex masculin.

Insa, in lipsa unor studii concludente realizate pe oameni, nu se poate considera ca paracetamolul s-ar face vinovat de aparitia criptorhidiei sau a modificarilor hormonale.

  • Nastere prematura si greutate mica la nastere

Studiile nu au relevat un risc crescut de nastere prematura (inainte de 37 de saptamani) sau de greutate mica la nastere (sub 2.500 de grame) ca urmare a administrarii de paracetamol in sarcina.

  • Alte probleme determinate de administrarea paracetamolului in sarcina

Exista studii care au aratat ca unii bebelusi au avut un risc crescut de astm ca urmare a administrarii de paracetamol in timpul sarcinii. Intrucat alte studii contrazic aceste concluzii, nu exista practic dovezi stiintifice ale legaturii dintre paracetamol si astm. Este mult mai probabil ca gravidele care au luat paracetamol sa fi avut un istoric familial de astm.

Totodata, nu s-a demonstrat nici faptul ca bebelusii ai caror tati au luat paracetamol in perioada conceptiei ar avea risc crescut de boli.