Mituri despre vaccinuri. Ce spun specialistii
- June 24, 2021
- 0 Likes
- 708 Views
- 0 Comments
Vaccinurile recomandate in primele luni de viata imunizeaza copilul impotriva unor boli din cele mai grave, printre care se numara si difteria, tetanosul, poliomielita. Daca aceste boli ti se par rare sau daca nu ai auzit niciodata de vreun caz, acest lucru se intampla tocmai datorita vaccinurilor.
In lipsa unei vaccinari corespunzatoare a copiilor, nu este exclus sa revina aceste maladii grave, potential fatale. Desi cunosc acest lucru, multi parinti au inca nelamuriri privind riscurile si beneficiile vaccinurilor. Iata mai jos cateva din intrebarile cele mai frecvente si raspunsurile specialistilor.
Imunitatea dobandita in mod natural este mai eficienta decat vaccinarea?
Da, este posibil ca imunitatea dobandita in mod natural, de copilul care a facut boala, sa fie mai puternica decat imunitatea obtinuta prin vaccin. Este valabil pentru bolile copilariei, de exemplu varicela. Un copil care a facut varicela o data devine imun pe viata, nu va mai face niciodata boala, insa un copil care a fost vaccinat, poate sa faca, totusi, o forma usoara de varicela.
Pe de alta parte, varicela nu este intotdeauna o boala usoara pentru copii. Exista cazuri cand cei mici fac complicatii, de exemplu pneumonie. La fel, oreionul, o alta boala a copilariei, poate sa afecteze urechea, provocand deficiente de auz care sunt permanente. O infectie cu Haemophilus influenzae de tip B poate sa ajunga la creier, provocand sechele ireversibile sau chiar moartea. Ca sa nu mai spunem de urmarile pe care le poate avea poliomielita. Toate aceste boli si complicatiile lor pot fi prevenite prin vaccinare.
Este posibil ca vaccinurile sa provoace autism?
In ciuda controverselor, in ciuda vocilor care insista ca vaccinurile ar fi in vreun fel vinovate pentru declansarea autismului, studiile moderne nu au descoperit nicio legatura. De fapt, studiul original care a dat startul acestor discutii a fost retras dupa ce s-a constatat ca el a fost realizat gresit.
Cat de periculoase sunt reactiile adverse care apar dupa vaccinuri?
Ca orice alt medicament, ca orice alta interventie medicala, vaccinarea prezinta un risc de reactii adverse. De obicei, sunt reactii usoare – o febra usoara, stare de agitatie, sensibilitatea pielii in locul unde s-a facut injectia. Pot sa apara si dureri de cap, starea generala proasta, pierderea poftei de mancare. Toate acestea dureaza cateva zile si sunt doar neplacute. Nu pun in pericol sanatatea copilului pe termen lung.
Foarte rare sunt cazurile in care apar reactii alergice grave sau reactii neurologice, de exemplu convulsii. Parintii trebuie sa cunoasca semnele si sa se adreseze medicului de urgenta, astfel ca se pot preveni complicatiile pe termen lung. Per total, beneficiile vaccinurilor sunt mult mai mari decat riscurile efectelor secundare.
Evident, daca un copil este cunoscut cu alergie la anumite substante continute in vaccinuri, el nu va fi vaccinat. La fel, daca face reactii grave la prima doza a unui vaccin, nu i se va mai administra a doua doza.
De ce se incepe vaccinarea atat de devreme?
Vaccinul impotriva hepatitei B se face in primele 24 de ore de la nastere, iar cel impotriva tuberculozei se face la doua zile dupa nastere, urmand ca de la doua luni de viata, copilul sa inceapa restul de vaccinuri. Poate ca pare prea devreme, insa exista un risc mare ca anumite boli sa se instaleze la scurt timp dupa nastere, cand bebelusul este, in mod evident, foarte sensibil, iar complicatiile ii pot fi fatale. De aceea vaccinarea timpurie este foarte importanta, iar amanarea vaccinurilor poate avea urmari grave.
Ce se intampla daca renunti la anumite vaccinuri?
In general, se recomanda ca bebelusul sa faca toate vaccinurile din schema nationala. Pediatrul poate sa renunte la unele din ele in cazuri speciale, cand exista alergii sau alte pericole. Altfel, copilul trebuie sa faca toate vaccinurile, in caz contrar fiind vulnerabil in fata unor boli grave.
Sa ne gandim si la ceilalti! Pentru copiii care nu pot face vaccinuri – copiii alergici, copiii bolnavi de cancer, etc – singura forma de protectie este imunizarea celor in jur. Daca rata de vaccinare scade, bolile grave care sunt in prezent o raritate pot reveni, lasand multor copii sechele pe viata.