1. Home
  2. Mituri despre sarcina si contraceptie
Mituri despre sarcina si contraceptie

Mituri despre sarcina si contraceptie

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 1037 Views
  • 0 Comments

Despre sarcina, fertilitate si contraceptie circula numeroase mituri pe care toate femeile ar trebui sa le cunoasca, atat pentru a evita o sarcina nedorita, cat si pentru a evita eventualele complicatii, in cazul in care se doreste obtinerea unei sarcini.

In cele ce urmeaza vom lamuri 10 dintre cele mai raspandite mituri legate de sarcina si fertilitate.

  1. Alaptez, deci nu pot ramane insarcinata. FALS

Cu toate ca alaptatul amana, in general, prima ovulatie de dupa sarcina, acest lucru nu este un adevar general valabil, ci tine mai degraba de organismul fiecarei femei in parte. Ovulatia poate sa inceapa chiar si in timp ce alaptezi, drept urmare e important sa folosesti o metoda contraceptiva daca nu vrei sa ramai din nou insarcinata.

  1. Nu poti ramane insarcinata daca nu ai orgasm. FALS

Orgasmul nu are nicio legatura cu sarcina, drept urmare, daca ai contact sexul neprotejat, fie ca ai sau nu orgasm, poti ramane insarcinata.

  1. Daca faci spalaturi vaginale dupa actul sexual, nu poti ramane insarcinata. FALS

In primul rand, ar trebui sa stii ca spalaturile vaginale se fac numai la recomandarea medicului ginecolog. In al doilea rand, oricat de mult te-ai spala, poti ramane insarcinata, pentru ca spermatozoizii nu raman in vagin, ci ajung destul de rapid in colul uterin, acolo unde tu nu poti ajunge pentru a-i elimina.

4.  Am contact sexual neprotejat doar in afara ovulatiei, deci nu pot ramane insarcinata. FALS

Este adevarat ca perioada fertila e cea din preajma ovulatiei. Problema este ca aparitia ovulatiei poate fi influentata de foarte multi factori. Medicamentele, stresul, fluctuatiile de greutate, dereglarile hormonale pot schimba momentul ovulatiei. Drept urmare poti ramane foarte usor insarcinata si in perioada pe care tu o consideri sigura.

  1. Nu poti ramane insarcinata decat daca stai pe spate in timpul contactului sexual. FALS

Pozitia in care stai in timpul contactului sexual nu are nicio legatura cu aparitia sarcinii. Poti sta deasupra partenerului, poti sta in picioare, poti sta oricum, pentru ca spermatozoizii sunt mobili si pot calatori prin vagin, spre colul uterin, si mai departe, spre ovul, indiferent de pozitia corpului tau.

  1. Prezervativele nu sunt eficiente pentru prevenirea sarcinii pentru ca se rup. FALS

Prezervativele trec printr-o multime de teste inainte sa ajunga in magazine sau in farmacii. Daca alegi un prezervativ de buna calitate si daca urmezi intocmai instructiunile de folosire, sansele ca acesta sa se rupa sunt minime. Nu uita ca prezervativul e singura metoda contraceptiva care te protejeaza si de o sarcina nedorita, dar si de bolile cu transmitere sexuala.

  1. Daca partenerul nu ejaculeaza in vaginul tau, nu poti ramane insarcinata. FALS

In primul rand, nu te poti baza pe partenerul tau ca va reusi sa isi retraga penisul din vagin la timp. In al doilea rand, chiar si lichidul eliminat inainte de ejaculare, poate contine spermatozoizi. Asadar, poti ramane insarcinata daca nu va protejati in timpul sexului, chiar si atunci cand partenerul nu ejaculeaza in vaginul tau.

  1. Nu poti sa ramai insarcinata la primul contact sexual. FALS

Fie ca esti la primul contact sexual, fie ca esti activa sexual de multi ani, “regulile” sunt aceleasi: sexul neprotejat poate duce la o sarcina nedorita si la infectii cu transmitere sexuala.

  1. Daca urinezi imediat dupa sex, nu ramai insarcinata. FALS

Urinatul nu are nicio legatura cu aparitia unei sarcini, pentru ca sexul presupune penetrarea vaginului, iar urina vine prin tractul urinar si iese prin uretra, un orificiu aflat in apropierea vaginului. Odata ajunsi in vaginul tau, spermatozoizii isi incep calatoria spre ovul, iar faptul ca tu urinezi sau nu, dupa actul sexual, nu ii afecteaza cu nimic.

  1. Anticonceptionalele orale sunt eficiente de la prima pastila luata. FALS

Multi doctori recomanda folosirea unei metode contraceptive de bariera, de exemplu prezervativul, pe tot parcursul primei luni de tratament cu anticonceptionale.

  • Share: