1. Home
  2. Igiena intima la baietei
Igiena intima la baietei

Igiena intima la baietei

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 1276 Views
  • 0 Comments

Organele genitale ale baieteilor necesita o igiena speciala si riguroasa. In primele luni sau primii ani de viata, preputul (pielea care acopera varful penisului) este atasat de gland (varful penisului). Cu timpul, preputul se separa de gland, proces numit decalotare. Acest lucru poate dura cateva luni sau cativa ani, iar la unii baieti se poate intampla abia in adolescenta. 

Important de stiut! In zilele noastre, decalotarea fortata nu mai este recomandata. Nici mama, nici pediatrul sau medicul de familie nu au voie sa intervina pentru a desprinde preputul de gland, caci exista riscul de sangerare, durere severa sau rupturi ale pielii. 

Pe masura ce devine constient de corpul sau, baietelul va incepe sa traga singur de preput, ceea ce ajuta la decalotare. Astfel, pana la cinci ani, majoritatea copiilor vor avea penisul complet decalotat.

Cum se realizeaza corect igiena intima a baieteilor

Iata care sunt regulile de care trebuie sa tii cont atunci cand realizezi igiena intima a micutului:

  • Penisul si scrotul se spala la fiecare schimbare a scutecului;
  • Pentru curatarea zonei intime, poti folosi o carpa de bumbac curata, pe care o inmoi in apa cu putin sapun pentru bebelusi;
  • Dupa ce preputul s-a separat de gland, atunci cand realizezi igiena intima, urmeaza acesti pasi: decaloteaza usor penisul, clateste bine sub preput cu apa calduta si sapun pentru copii, apoi trage preputul inapoi peste gland;
  • Usuca zona cu o carpa moale, prin tamponare (nu prin frecare);
  • In anumite momente ale zilei, poti lasa bebelusul fara scutec. Este recomandat ca zona intima a micutului sa fie expusa la aer cat mai des.

Ce este smegma

In procesul de decalotare, rezulta o acumulare de celule descuamative care, impreuna cu secretiile naturale, formeaza smegma. O vei observa sub preput, ca o pasta albicioasa si trebuie sa stii ca este perfect normala. Smegma se indeparteaza in timpul igienei intime sau se poate curata cu o discheta demachianta umezita, avand grija ca miscarile sa fie blande. 

Cand se realizeaza circumcizia baietelului

Procedura poate fi realizata la spital, cu anestezie locala pana la varsta de trei luni. Dupa aceasta varsta, este necesara anestezia generala.

Principalul beneficiu al circumciziei il reprezinta realizarea mai usoara a igienei intime. 

Totusi, in zilele noastre, putini parinti mai iau decizia de a-si circumcide baietelul. Vorbim despre o operatie care nu este lipsita de riscuri precum sangerare excesiva, lezarea glandului, infectie, complicatii datorate anesteziei.

  • Share: