1. Home
  2. Dieta mamei care alapteaza
Dieta mamei care alapteaza

Dieta mamei care alapteaza

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 407 Views
  • 0 Comments

Printre mamici circula multe mituri care impun tot felul de interdictii alimentare in perioada alaptarii. Adevarul este ca dieta mamei care alapteaza nu este cu nimic diferita, in principiu, de dieta sanatoasa recomandata oricarui om. 

Tot ce trebuie sa faci este sa consumi o varietate de alimente sanatoase din toate grupele principale – cereale integrale, lactate, carne si peste, fructe si legume. Desigur, cand ai un nou-nascut de ingrijit, nu este deloc usor sa respecti un program al meselor sau sa iti pregatesti feluri de mancare sanatoase si variate, insa trebuie sa faci un efort ca sa-ti asiguri o alimentatie corecta.  

Ce se intampla daca nu ai o dieta corecta

Laptele este produs in glandele mamare, deci nu este facut, propriu-zis din substantele pe care le ingerezi tu. Insa aceste glande isi iau resursele necesare din rezervele corpului tau. Daca nu consumi suficiente calorii, productia de lapte are prioritate in corpul tau, deci laptele isi va pastra proprietatile nutritive, iar organele tale vor primi nutrientii care raman. 

Daca nu ai o dieta corecta, probabil ca bebelusul nu va fi afectat in niciun fel, insa corpul tau va avea de suferit. Este indicat sa iei legatura cu medicul tau cand ti se pare ca nu te poti hrani corespunzator, iar el iti va recomanda suplimente daca este cazul. 

Pe de alta parte, se considera ca mama care alapteaza nu are nevoie sa consume mai multe calorii decat celelalte femei. Este bine sa iti asculti corpul si sa mananci atunci cand iti e foame, fara a te forta sa mananci mai mult decat ai nevoie. De altfel, probabil ca in timpul sarcinii ai luat in greutate, kilogramele in plus fiind tocmai rezervele pe care corpul tau si le-a facut ca sa poata sustine productia de lapte.

Cum e afectat bebelusul de ceea ce mananci sau bei

Glandele mamare “stiu” cum sa produca lapte fara a lasa sa treaca in el cantitati mari din substantele pe care le ingerezi. In principiu, consumul moderat de cafea, ceai, cola si consumul ocazional de alcool sunt permise in timpul alaptarii. 

Totusi, unii bebelusi sunt mai sensibili, asa ca e bine sa urmaresti reactiile copilului tau dupa ce consumi o anumita substanta.

De asemenea, cele mai multe medicamente sunt sigure, insa exista si substante care ii pot face rau bebelusului, inclusiv unele care se elibereaza fara reteta. Medicamentele interzise in alaptare nu sunt aceleasi cu medicamentele interzise in sarcina, asa ca este bine sa consulti medicul tau sau pediatrul inainte de a lua orice substanta noua. Consumul excesiv de alcool si consumul de droguri sunt, in mod evident, interzise. 

In ce priveste substantele folosite pentru anestezia locala, la nastere, acestea nu afecteaza bebelusul pe termen lung, deci poti sa alaptezi la scurt timp dupa ce ai nascut prin cezariana sau natural cu epidurala. In cel mai rau caz, bebelusul va fi usor somnoros din cauza anestezicului. Atunci cand nasterea are loc cu anestezie generala, medicul anestezist trebuie sa fie informat daca planuiesti sa alaptezi nou-nascutul. 

Exista alimente interzise in timpul alaptarii?

Revenind la discutia despre dieta femeii care alapteaza, trebuie sa stii ca, in principiu, niciun aliment nu este interzis. Totusi, anumite substante continute in alimente pot trece in laptele mamei, in cantitati mici. Daca bebelusul tau are vreo sensibilitate, pot sa apara simptome neplacute. 

Un exemplu este alergia la proteina din laptele de vaca. Daca mama consuma lactate, bebelusii care sunt alergici la aceasta proteina, vor avea simptome precum urticarie, diaree sau constipatie, iritatii in jurul gurii, eczeme, reflux, varsaturi, umflaturi la nivelul fetei. 

Evident, este cazul sa consulti un medic pediatru, care va elimina posibilitatea altor boli, apoi iti va recomanda sa renunti la produsele lactate timp de doua pana la sase saptamani pentru a vedea daca simptomele dispar. Cand alergia la proteina din lapte este confirmata, mama este nevoita sa elimine complet din dieta produsele lactate pana cand copilul implineste un an. 

Dieta mamei si colicile bebelusului

Pana acum, studiile nu au dovedit ca alimentatia mamei ar avea vreo legatura cu colicile bebelusului alaptat. Colicile pot fi provocate mai degraba de felul cum mananca bebelusul – daca nu este atasat corect la san sau daca mananca foarte repede, poate sa inghita prea mult aer, ceea ce ii va provoca dureri de burtica. 

Totusi, daca ti se pare ca bebelusul ar fi mai agitat dupa ce consumi anumite alimente, nu te impiedica nimeni sa le elimini temporar din dieta, atata timp cat, per total, alimentatia ta ramane una bogata si sanatoasa. 

  • Share: