1. Home
  2. ecografia transvaginala – De ce se face
ecografia transvaginala – De ce se face

ecografia transvaginala – De ce se face

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 473 Views
  • 0 Comments

Desi ecografia transvaginala mai neplacuta decat cea clasica, este adesea folosita in primul trimestru de sarcina. Iar daca sarcina este una cu risc, medicul ti-o poate recomanda si in urmatoarele luni.

Cum functioneaza ecografia transvaginala

Ca orice ecografie, utilizeaza ultrasunetele, care redau o imagine clara a embrionului in uter.

Ecografia transvaginala ofera informatii exacte despre bataile inimii fatului si despre starea placentei. Totodata, prin aceasta investigatie, sunt excluse probleme des intalnite cum ar fi sarcina extrauterina sau probleme ale colului uterin (colul prea scurt este una dintre cele mai frecvente), care cresc riscul de travaliu prematur.

Cum se efectueaza investigatia

Medicul va introduce in vagin o sonda mica, lubrifiata, cu ajutorul careia va examina organele genitale. In timpul acestei proceduri, care dureaza intre 5 si 10 de minute,  nu vei simti durere, ci doar o usoara senzatie de presiune.

Investigatia nu este periculoasa nici pentru mama, nici pentru fat. Este o metoda neinvaziva si neiradianta.

Daca aceasta arata ca exista anumite probleme, medicul iti va recomanda teste suplimentare.

Avantajele ecografiei transvaginale fata de ecografia clasica

Uterul si embrionul din el sunt mai aproape de vagin decat de peretele abdominal, astfel ca ecografia transvaginala ofera imagini mult mai exacte decat cea clasica in acest punct al sarcinii.

La fel, ecografia transvaginala este mai exacta la femeile care nu sunt insarcinate, aceasta fiind investigatia preferata de medici pentru a depista problemele ginecologice. Ea se recomanda tuturor femeilor care au dureri pelvine sau sangerari anormale. Se pot depista astfel fibroame, polipi, chisturi sau afectiuni ale endometrului.

Totodata, ecografia transvaginala joaca un rol important in depistarea cancerelor genitale (precum cancerul ovarian, cervical sau endometrial), asa ca este indicat sa o faci anual si dupa sarcina.

  • Share: