1. Home
  2. De ce este periculoasa sarcina extrauterina
De ce este periculoasa sarcina extrauterina

De ce este periculoasa sarcina extrauterina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 439 Views
  • 0 Comments

Vorbim de o sarcina extrauterina sau ectopica atunci cand ovulul fertilizat nu s-a implantat in uter, asa cum este normal, ci undeva in afara lui. O astfel de sarcina nu numai ca nu poate fi dusa la termen, ba chiar, daca nu este descoperita la timp, poate sa puna in pericol viata mamei.

Ovulul fecundat poate sa supravietuiasca doar daca se implanteaza in uter. Exista cazuri cand el se implanteaza la nivelul unui ovar sau undeva in cavitatea abdominala. Totusi, de cele mai multe ori, sarcina extrauterina este localizata in una din trompele uterine. Aici ea nu are loc sa creasca decat pana la un punct. Apoi trompa uterina se va rupe, ceea ce va provoca hemoragie interna, considerata o urgenta medicala majora.

Daca este descoperita la timp, sarcina ectopica poate fi tratata, astfel ca se salveaza trompa uterina si se elimina pericolul unei hemoragii interne. Pe viitor, femeia poate avea o sarcina normala.

Cum poti sa-ti dai seama daca ai o sarcina extrauterina

De cele mai multe ori nu exista simptome. Alteori, apar simptomele specifice unei sarcini normale. Si in cazul sarcinii ectopice, testul de sarcina va fi pozitiv.

Sangerarile vaginale usoare insotite de durere pelvina pot fi semn de sarcina extrauterina. Daca trompa uterina s-a rupt si exista o hemoragie interna, poti sa simti durere in umar sau presiune in zona abdomenului.

Important de stiut! Atunci cand exista o hemoragie masiva, cu pierdere mare de sange, vei avea senzatia de ameteala sau senzatie de lesin, cu sau fara pierderea cunostintei. Sunt semne pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca pentru a putea cere ajutor medical atunci cand e cazul.

Cine risca sa aiba o sarcina extrauterina

Conform specialistilor, aproximativ 20 din 1000 de sarcini sunt extrauterine. Riscul este mai mare daca:

  • Ai mai avut in trecut o sarcina extrauterina;
  • Ai avut inflamatii la nivelul trompelor uterine, infectii ale uterului, ale trompelor sau ale ovarelor. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt provocate de bolile cu transmitere sexuala care nu sunt tratate la timp;
  • Ai luat medicamente pentru fertilitate;
  • Ai fumat mult inainte de a ramane insarcinata.

Cum se trateaza sarcina extrauterina

Diagnosticul de sarcina ectopica se poate pune la aproximativ patru, cinci saptamani dupa data conceptiei, prin ecografie transvaginala. Abia atunci cand diagnosticul este 100% sigur, se pot administra injectii cu metotrexat, o substanta care opreste dezvoltarea noilor celule si le dizolva pe cele existente.

In alte cazuri, cand sarcina extrauterina este mai avansata, este necesara interventie chirurgicala laparoscopica pentru a o elimina. In functie de starea trompei uterine, medicul va decide daca ea trebuie indepartata sau nu.

  • Share: