1. Home
  2. De ce este important sa-ti alaptezi bebelusul
De ce este important sa-ti alaptezi bebelusul

De ce este important sa-ti alaptezi bebelusul

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 564 Views
  • 0 Comments

Pe tot parcursul sarcinii, sanii tai s-au pregatit pentru alaptat, astfel ca, pe masura ce te apropii de termen, ei sunt gata sa produca hrana perfecta pentru copilul ce se va naste. Probabil stii deja ca laptele matern contine combinatia perfecta de ingrediente necesare unui copil sanatos.

Pe de alta parte, alaptatul nu este intotdeauna usor. Cand vei avea nevoie de o motivatie pentru a continua sa alaptezi, in ciuda dificultatilor, aminteste-ti care sunt beneficiile alaptarii.

Ce beneficii are alaptarea pentru copil

Laptele matern este hrana cea mai sanatoasa si singura necesara unui copil in primele sase luni de viata. Contine combinatia perfecta de proteine, grasimi si alti nutrienti astfel incat bebelusul sa creasca intr-un ritm optim.

Ba mai mult, aceasta combinatie de nutrienti se modifica pe masura ce copilul creste, deci laptele matern se adapteaza in functie de varsta copilui. Astfel, in primele saptamani, laptele tau va fi mai bogat in grasimi, dar cand copilul va implini trei luni, laptele va contine mai multa apa si mai putine grasimi.

Conform studiilor, copiii alaptati se imbolnavesc mai rar. Riscul de infectii respiratorii, otite, alergii si astm bronsic este mai mic la copiii care au fost alaptati exclusiv pana la sase luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata cu laptele matern, bebelusii primesc de la mama anticorpii necesari pentru a pune bazele unui sistem imunitar sanatos.

Sistemul digestiv este si el mai puternic la bebelusii alaptati deoarece laptele matern contine acele bacterii “bune” ce alcatuiesc flora bacteriana normala, necesara unei digestii perfecte.

Desi este nevoie de mai multe cercetari in acest sens, unele studii au aratat ca un copil care a fost alaptat are un risc mai mic de obezitate, diabet si cancer.

Ce beneficii are alaptarea pentru mama

In primul rand, un avantaj care este evident: e mult mai comod sa alaptezi decat sa iti hranesti copilul cu biberonul. Nu este nevoie sa prepari lapte praf de mai multe ori pe noapte sau inainte sa plecati la plimbare, nu trebuie sa sterilizezi biberoane si, evident, nu cheltuiesti sume importante pe lapte praf.

Daca alaptezi, este posibil sa iti recapeti silueta mai repede deoarece productia de lapte necesita multe calorii. Dupa unele estimari, o mama care alapteaza va arde intre 300 si 700 de calorii in plus pe zi. Mai mult, atunci cand copilul suge, organismul tau produce hormoni care ajuta uterul sa revina la marimea initiala, asadar vei scapa de burtica mai repede.

Alte avantaje ale alaptatului pentru mama:

  • Sangerarea postpartum este mai usoara daca alaptezi imediat dupa nastere;
  • Unele studii au aratat ca alaptatul reduce riscul de cancer mamar si uterin, dar si riscul de osteoporoza dupa menopauza;
  • Este posibil sa scapi de menstruatie pana la 12 luni.

Ce mai trebuie sa stii despre alaptat

  • Specialistii recomanda ca toti bebelusii sa fie alaptati exclusiv pana la sase luni. Asta inseamna ca nu trebuie sa primeasca nici lapte praf, nici apa. Daca folosesti si laptele praf, sanii tai vor incepe sa produca mai putin lapte matern.
  • Chiar daca nu reusesti sa alaptezi exclusiv timp de sase luni, e mai bine sa alaptezi o luna sau doua decat deloc.
  • In primele saptamani, alaptatul poate fi dificil, insa poti trece cu bine peste aceasta perioada daca te informezi cu privire la atasarea corecta a copilui la san. Multe din problemele proaspetelor mamici se explica prin faptul ca bebelusul nu suge corect.
  • Tine cont de faptul ca, atunci cand alaptezi, sunt interzise anumite medicamente si alimente.
  • Share: