1. Home
  2. Cum poti sa previi eritemul fesier
Cum poti sa previi eritemul fesier

Cum poti sa previi eritemul fesier

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 1062 Views
  • 0 Comments

Eritemul fesier sau dermatita de scutec reprezinta o iritatie care apare in zonele acoperite de scutec, in principal cauzata de contactul indelungat al pielii cu scutecul umed.

Eritemul se manifesta prin inrosirea zonei respective, iritatia putand migra de pe fese catre organele genitale, pliurile coapsei sau abdomenul inferior. Aceasta eruptie cutanata nu este grava, putand disparea in trei-patru zile daca zona este ingrijita corespunzator.

Care sunt cauzele eritemului fesier

Cele mai frecvente cauze ale eritemului fesier sunt:

  • Umezeala, care sensibilizeaza pielea fina a bebelusului. In timp, urina sau materiile fecale din scutec se descompun in substante chimice care irita pielea. Bebelusii cu scaune dese sau cu diaree sunt mai predispusi la a dezvolta eritem fesier. Uneori, de pilda in perioada eruptiei dentare sau a diversificarii, scaunul poate fi mai acid decat in mod normal, astfel incat eritemul apare chiar daca bebelusul este schimbat frecvent;
  • Infectia – intrucat zona de sub scutec este calda si umeda, aici se formeaza un mediu propice dezvoltarii de bacterii. Infectia bacteriana poate da nastere eritemului fesier, care se poate extinde si pe coapse, organele genitale sau abdomenul inferior. Uneori, dermatita de scutec se poate suprainfecta cu Candida albicans sau cu stafilococul auriu. De aceea, daca eritemul persista mai mult de cinci zile, timp in care ai aplicat corect masurile de igiena, trebuie consultat medicul, riscul de suprainfectie fiind foarte mare;
  • Centura elastica a scutecului – contactul permanent al acesteia cu pielea fina a bebelusului are, adesea, drept consecinta, aparitia dermatitei de scutec;
  • Folosirea uleiurilor sau a pudrelor pentru bebelusi – chiar daca vorbim despre produse special concepute pentru cei mici, unii bebelusi au piele foarte sensibila, care nu toleraza niciun tip de produs cosmetic.

Sunt mai predispusi la aparitia eritemului bebelusii care au scaune diareice si cei tratati cu antibiotice. Aceste medicamente cauzeaza dezechilibre ale florei microbiene, ducand totodata la proliferarea ciupercii Candida albicans.

Cum tratezi eritemul fesier

In primul rand, este important sa schimbi scutecul cat de repede se poate atunci cand copilul a urinat sau a avut scaun. Zona intima trebuie spalata cu apa calduta din abundenta si doar putin sapun special pentru bebelusi. Nu sunt recomandate servetelele umede, deoarece substantele cu care sunt umezite raman pe piele si pot agrava iritatia. Dupa spalare, zona se tamponeaza usor cu prosopul (nu se freaca pentru a o usca) apoi se lasa pielea sa respire in voie cat de mult posibil fara a pune un nou scutec. 

Pentru a preveni noi iritatii, se poate folosi un unguent cu rol de bariera protectoare, de exemplu unul pe baza de oxid de zinc, special conceput pentru asa ceva. 

Luand toate aceste masuri, eritemul fesier ar trebui sa se diminueze vizibil in 48 – 72 de ore. Daca asta nu se intampla, este recomandat sa consulti pediatrul.

  • Share: