In primele saptamani cu bebelusul iti va fi greu sa te odihnesti, avand in vedere ca el se trezeste atat de des peste noapte. Insa nu trebuie sa disperi, caci aceasta situatie nu va dura mult. Peste 90% din bebelusi reusesc sa doarma peste noapte (adica sase – opt ore legate) la varsta de trei luni sau dupa ce au depasit cinci – sase kilograme in greutate.
Exista cateva lucruri pe care le poti face, inca de la varsta de cateva saptamani, pentru a obisnui bebelusul sa doarma toata noaptea. Poate ca aceste trucuri nu vor da rezultate imediat, dar il pregatesc pentru momentul cand va fi gata sa doarma mai mult.
Invata sa-ti dai seama cand este obosit
In primul rand, este important sa urmaresti copilul si sa observi la timp semnele ca ii este somn. Astfel il poti pune la culcare inainte sa devina agitat din cauza oboselii – daca incepe sa planga ii va fi mai greu sa adoarma.
Pe masura ce incepi sa-ti cunosti bebelusul, iti va fi foarte usor sa identifici primele semne de oboseala. In general, un copil somnoros:
- – Strange pumnii si duce manutele la urechi;
- – Casca;
- – Clipeste des, se uita in gol, pare ca nu isi poate focusa privirea;
- – Se incrunta;
- – Isi suge degetul.
Stabileste-i un ritual de somn
Orice activitate care il ajuta sa se calmeze – suptul suzetei, leganatul, mangaiatul, suptul la san – ii poate semnala copilului ca a venit ora somnului. Urmeaza ritualul in fiecare seara, chiar daca la inceput bebelusul e prea mic sa doarma peste noapte.
Important de stiut! Chiar daca suptul il ajuta sa se linisteasca si sa adoarma, nu este indicat sa pui copilul la culcare cu biberonul in gura. Zaharurile din lapte stimuleaza dezvoltarea bacteriilor din gura si astfel apar cariile. Efectul e mai puternic atunci cand zaharul din lapte ramane in gura pe parcursul noptii.
Ofera-i toata atentia ta atunci cand e treaz
Nou-nascutii au nevoie de atentia mamei, de atingerea ei, de mirosul ei. Mai ales in primele saptamani sau luni de viata, bebelusii au nevoie sa se simta in siguranta in bratele parintilor. Nu iti face griji, copilul nu va deveni alintat daca ii acorzi toata atentia ta. Joaca-te cu el pe parcursul zilei, vorbeste-i, citeste-i, astfel incat sa ii consumi energia!
In cazul nou-nascutilor, e important de stiut ca un somn reusit nu este neaparat un somn lung, neintrerupt. E absolut normal ca un nou-nascut sa se trezeasca adesea din somn, dar e si mai bine daca reuseste sa adoarma la loc, fara prea mare efort.