1. Home
  2. Cum ingrijesti corect pielea bebelusului
Cum ingrijesti corect pielea bebelusului

Cum ingrijesti corect pielea bebelusului

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 569 Views
  • 0 Comments

Pielea bebelusilor e foarte sensibila, deci are nevoie de o atentie speciala. Fiind foarte subtire, e mult mai predispusa la iritatii si de aceea specialistii recomanda doar o ingrijire de baza, fara un exces de produse cosmetice. 

Iata ce trebuie sa faci pentru a preveni iritatiile pielii la bebelusul tau. 

Alege produsele cosmetice cat mai naturale, cu cat mai putine ingrediente

In primul rand, pielea bebelusilor trebuie ingrijita intotdeauna cu produse special formulate pentru ei. Asta inseamna produse fara parabeni, fara parfum, fara alcool, fara substante chimice iritante. Sampoanele ar trebui sa fie din gamele “fara lacrimi”, iar lotiunile de corp cat mai simple, doar pentru hidratare. De asemenea, ai grija ce detergent de rufe folosesti pentru hainele copilului – alege unul special, fara parfum. 

Fa-i baie doar cand e necesar

Nou-nascutii nu trebuie spalati zilnic, pentru ca asta poate duce la uscarea pielii si la iritatii. In functie de anotimp, de temperatura, de umiditate, le sunt suficiente aproximativ trei bai pe saptamana. Pana cand cade bontul ombilical, nou-nascutul ar trebui spalat doar cu o carpa moale, umezita. 

Concentreaza-te pe zonele unde pielea formeaza pliuri

Precum subratul, gatul, genunchii, intre degete, zona genitala ori interfesiera, pentru ca aici se dezvolta bacteriile cel mai mult. Daca pe cap ii apar niste cojite galbui (crusta de lapte), foloseste un sampon delicat, destinat bebelusilor, si vorbeste cu medicul pediatru. Pe masura ce bebelusul creste si poate fi spalat in cadita, baia va deveni pentru el un moment de relaxare, insa nu il lasa sa stea prea mult in apa cu sapun deoarece pielea se usuca si se irita. 

Schimba-i scutecul cat mai des posibil

Iritatiile de scutec apar atunci cand bebelusul sta prea mult intr-un scutec murdar. Dupa ce a avut scaun, incearca sa schimbi copilul cat se poate de repede si sa cureti bine zona. Apoi aplica un strat generos de crema pentru a preveni iritatiile produse de frecarea dintre scutec si piele.

Servetelele umede se folosesc doar atunci cand trebuie sa cureti copilul dupa un scaun. Altfel, nu isi au rostul. Substantele cu care sunt umezite pot sa irite pielea si sa favorizeze aparitia eritemului fesier.

Hidrateaza pielea bebelusului cu produse special formulate, cat mai naturale

Crema hidratanta nu este neaparat necesara pentru ca nu toti copiii au pielea uscata. Insa unii pediatri recomanda sa se foloseasca oricum o lotiune usoara. Evident, ea nu trebuie sa contina alcool sau parfum. Daca bebelusul are pielea foarte uscata, aplica un produs hidratant de doua ori pe zi.

Aplica-i vaselina in jurul gurii pentru a preveni iritatiile

Bebelusii saliveaza mult, iar saliva contine enzime care pot irita pielea. Atunci cand pielea se uda si se usuca de mai multe ori la rand, este si mai rau. Cea mai eficienta protectie este oferita de vaselina cosmetica simpla. Se aplica in jurul guritei (nu pe buze!) mai ales inaintea mesei sau cand copilul copilul saliveaza mai mult, de exemplu atunci cand apar dintisorii. 

Foloseste produse cu protectie solara. In primele sase luni de viata, bebelusul nu ar trebui expus direct razelor solare. Dupa sase luni, poate sta la soare dimineata si seara, cand radiatiile UV nu sunt atat de puternice. Chiar si asa, crema cu factor de protectie solara 50 este neaparat necesara pe zonele expuse. Sunt recomandate si hainele lejere, cu maneci lungi, plus o palarie cu boruri largi care sa protejeze fata si gatul. In niciun caz nu duce copilul la plaja fara sa il ungi bine cu o crema de protectie solara!

Alege cu grija hainutele. Oricat de dragalase ar fi, evita hainutele din materiale sintetice. Lana si casmirul sunt, de asemenea, interzise pentru ca pot produce iritatii. Bumbacul moale este materialul cel mai indicat pentru nou-nascuti, deoarece lasa pielea sa respire si este confortabil. Ai grija sa speli toate hainutele noi, inainte sa intre in contact cu pielea bebelusului. 

  • Share: