Fie ca ai ales sa nasti prin cezariana, fie ca este necesara din motive medicale, trebuie sa tii cont de faptul ca cezariana este o interventie chirurgicala majora. Ea presupune anumiti pasi pregatitori, printre care si proceduri mai neplacute, precum clisma sau montarea sondei de urina. De asemenea, recuperarea dupa cezarina este mai dificila decat in cazul nasterii naturale si poate implica dureri mai mult sau mai putin intense.
Cum te pregatesti pentru o cezariana
Daca cezariana este planificata, tot ce trebuie sa faci tu este sa nu mananci nimic cu 12 ore inainte de operatie. De asemenea, este indicat sa te epilezi in zona intima, insa daca nu reusesti sa o faci, moasele sau infirmierele se vor ocupa de asta cand ajungi la spital.
O data ce te-ai internat, te vei schimba intr-o camasa de noapte speciala, ti se va face o clisma, apoi ti se va monta o branula.
Ce se intampla in timpul operatiei
In sala de operatie se va monta sonda de urina, iar pielea abdomenului va fi dezinfectata. Cel mai probabil, ti se va face o anestezie epidurala, o anestezie spinala sau o combinatie a celor doua tipuri. Anestezia generala se foloseste foarte rar, in cazurile cand exista complicatii si o anestezie locala nu i-ar da medicului suficient timp sa termine operatia.
Personalul medical iti va pune un camp steril in dreptul pieptului ca sa nu vezi operatia. O data ce anestezia si-a facut efectul, medicul va face doua incizii: una la nivelul pielii de pe abdomen si una la nivelul uterului. Inciziile sunt, in general, orizontale. Cele verticale se fac atunci cand fatul e in prezentatie transversa, cand mama e obeza sau nasterea are loc prematur.
Apoi copilul este scos prin aceste incizii si vei putea auzi primele plansete. Daca nu exista complicatii, echipa medicala iti va arata copilul si vei putea sa-l saruti pentru prima data.
Cat dureaza o cezariana
Daca nu exista complicatii, o cezariana dureaza intre 45 de minute si o ora.
In cazul in care apar sangerari excesive sau alte complicatii va dura, evident, mai mult. Uneori este nevoie de o a doua anestezie, una generala, pentru ca medicul sa aiba timp sa rezolve complicatiile aparute.
Ce simti in timpul operatiei
Singura durere va fi cea provocata de acul cu care se face anestezia. O data ce aceasta si-a facut efectul, nu ai cum sa simti durere, insa vor aparea senzatii ciudate, de exemplu iti va fi frig si vei tremura. Unele femei au o senzatie de greata din cauza anesteziei, altele simt doar disconfortul de a sta pe o masa tare, cu bratele intinse in lateral. Cand incepe operatia, vei simti presiune la nivelul abdomenului pentru ca medicul apasa pe burta ca sa poata scoate copilul.
Ce se intampla dupa cezariana
Imediat ce s-a terminat operatia, vei fi dusa la terapie intensiva. Primele 12 ore vor fi cele mai grele. Pentru dureri ti se vor administra calmante intravenos timp de aproximativ o zi. Apoi vei primi medicamente cu administrare orala, de exemplu ibuprofen sau paracetamol. Din cauza anesteziei vei fi obosita si nu iti vei dori decat sa dormi, insa vei fi trezita la fiecare cateva ore pentru a alapta nou-nascutul.
Nu trebuie sa uiti ca ai suferit o interventie chirurgicala majora, asa ca profita de ajutorul asistentelor si lasa copilul in grija sectiei de neonatologie ca sa te poti odihni.
O data ce ti-ai recapatat senzatiile la nivelul picioarelor, ti se va recomanda sa te ridici din pat si sa mergi pana la baie sau pe holul spitalului. Cu cat te ridici mai repede din pat, cu atat scade riscul de tromboza la nivelul picioarelor. In plus, tranzitul intestinal va reveni la normal mai repede. Evident, mersul nu este usor in acest moment. Vei avea dureri in zona inciziei, dar si crampe uterine (semn ca uterul revine la dimensiunea normala).
Cel mai probabil, vei sta in spital doua sau trei nopti, cu conditia sa nu apara complicatii.