Culoarea si consistenta scaunului pot sa difere mult de la un bebelus la altul, in functie de felul cum sunt hraniti. Iata ce este normal si ce nu.
Cum arata scaunul unui bebelus sanatos
Imediat dupa nastere, nou-nascutul are un scaun negru sau verde inchis. Acesta se numeste meconiu, apare in primele 24 de ore de la nastere si contine diverse substante, celule si firisoare de par (lanugo), pe care copilul le-a inghitit cat timp a stat in uter.
Pe masura ce nou-nascutul incepe sa se hraneasca cu lapte, scaunul lui va capata o culoare galben-verzuie din cauza proteinelor din lapte.
In cazul in care alaptezi nou-nascutul, este posibil ca scaunul lui sa aiba o nuanta mai galbuie, de culoarea mustarului. Acest lucru este normal si nu ar trebui sa te ingrijoreze.
Daca iti hranesti nou-nascutul cu lapte praf, scaunul ar putea avea nuante verzui. In plus, bebelusii care mananca lapte praf au, in general, scaune mai ferme decat cei alaptati la san. Majoritatea scaunelor lor au consistenta cremei de ciocolata.
Cand ar trebui sa te ingrijoreze scaunul nou-nascutului
Culorile si consistenta scaunului se vor schimba pe masura ce bebelusul creste. Nu ar trebui sa-ti faci griji, decat daca remarci urmatoarele lucruri:
- scaunul continua sa fie negru, la cateva zile dupa nastere;
- scaunul devine rosiatic sau este insotit de sange;
- scaunul nou-nascutului devine albicios;
- scaunul isi schimba brusc consistenta;
- nou-nascutul nu mai are scaun.
Oricare din aceste lucruri ar trebui sa te trimita de urgenta la medicul pediatru deoarece modificarile scaunului pot semnala probleme digestive grave.