In aceasta perioada, cei din jurul tau inca nu isi pot da seama ca esti insarcinata. Totusi, in pantecul tau se ascunde un embrion destul de dezvoltat.
Ba mai mult, se indreapta cu pasi repezi catre momentul in care nu va mai fi embrion, ci fat. Din aceasta saptamana, micutul pierde coada embrionara si incepe sa capete o infatisare umana.
Cat de mare este embrionul in saptamana 9
In acest stadiu, are aproximativ patru centimetri lungime si este de marimea unui bob de strugure. Deocamdata cantareste nu mai mult de doua grame, dar de acum inainte va incepe sa ia in greutate mult mai rapid.
Cum arata corpul embrionului
La 9 saptamani, capul este inca destul de mare fata de corp. Fata incepe sa capete forma si se disting ochii, urechile, nasul si gura. Pleoapele sunt complet formate, dar se vor deschide abia in saptamana 28 de sarcina. Tot acum se formeaza pigmentul din ochi.
Pavilioanele urechii sunt, de asemenea, formate si pana la sfarsitul saptamanii 9 se vor dezvolta si structurile interne ale urechii. Incep sa se evidentieze narile, iar buza superioara este complet formata.
Toate articulatiile embrionului – genunchi, coate, umeri, glezne – sunt functionale si ii permit sa se miste in voie in sacul amniotic.
Cum se dezvolta organele interne
Inima embrionului, care a inceput sa bata in jurul zilei 24 de sarcina, se divide acum in patru camere, iar valvele incep sa se dezvolte si ele.
In abdomen, se formeaza pancreasul, ductele biliare, vezica biliara si anusul. Intestinele cresc in lungime. Tot acum se formeaza mameloanele si foliculii pilosi.
Se dezvolta in continuare si organele genitale, dar sexul nu este inca vizibil la ecograf.
Important de stiut! Riscul de avort spontan a scazut semnificativ odata cu trecerea saptamanilor, dar este inca ridicat atata timp cat te afli in primul trimestru de sarcina.