1. Home
  2. Cum arata capul unui nou-nascut
Cum arata capul unui nou-nascut

Cum arata capul unui nou-nascut

  • June 17, 2021
  • 0 Likes
  • 916 Views
  • 0 Comments

Multe din mamicile aflate la prima nastere constata cu surprindere ca nou-nascutul are capul usor “deformat” – asimetric, cu zone aplatizate – complet diferit de capul perfect rotunjit al unui adult. Acest lucru nu ar trebui sa te sperie, mai ales daca ai nascut natural. 

De ce capul bebelusului nu este perfect rotunjit

Unii bebelusi se nasc cu un cap usor asimetric din cauza presiunii suferite la trecerea prin canalul vaginal. Altii pot avea un capsor perfect rotunjit la nastere, insa lucrurile se schimba in urmatoarele zile – din cauza ca petrec mult timp pe spate, nou-nascutii pot sa aiba o zona usor aplatizata mai sus de ceafa. 

Cum se explica aceste lucruri? Probabil ai observat deja ca nou-nascutul tau are doua zone foarte moi in crestetul capului, acolo unde oasele craniului nu s-au sudat complet. Aceste zone, numite fontanele, sunt foarte utile la nastere cand capul relativ mare al copilului trebuie sa treaca prin canalul vaginal destul de stramt. Datorita fontanelelor, oasele craniului se pot suprapune putin, ceea ce face nasterea mai usoara. Pe de alta parte, acest craniu maleabil se poate deforma usor atunci cand se sprijina foarte mult pe aceeasi parte.  

Ce este plagiocefalia pozitionala

Asadar, daca bebelusul are capul usor turtit la spate, asta inseamna ca petrecere mult timp stand culcat pe spate. Afectiunea poarta numele de plagiocefalie pozitionala si nu ar trebui sa te ingrijoreze foarte tare deoarece este mai mult o problema cosmetica si nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea neurologica a copilului. 

Exista cateva solutii pe care le poti incerca:

  • Cand iti asezi bebelusul pe spate, in patutul lui, alterneaza directia spre care este indreptata fata lui; 
  • Cand este treaz, tine-l mai mult in brate, astfel inca sa nu mai existe presiune asupra craniului;
  • Atunci cand hranesti bebelusul tine-l cand cu un brat, cand cu celalalt;
  • Asaza-l din cand in cand si pe butica, insa alege o suprafata mai tare si nu uita sa-l supraveghezi cu atentie. 

Daca pana la sase luni masurile de mai sus nu dau niciun rezultat, medicul pediatru iti poate recomanda o casca speciala pentru a corecta forma craniului.

  • Share: