1. Home
  2. Constipatia la sugari
Constipatia la sugari

Constipatia la sugari

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 801 Views
  • 0 Comments

Sistemul digestiv al sugarului functioneaza cu totul altfel decat cel al unui adult si multi parinti isi fac griji vazand ca bebelusii lor au scaun destul de rar. Vom vedea cand se poate vorbi despre constipatie in cazul unui bebelus si ce este de facut.  

In prima luna de viata, un bebelus alaptat ar trebui sa aiba scaun macar o data pe zi. Daca acest lucru nu se intampla, probabil ca mananca prea putin. Dupa prima luna, bebelusii pot avea un scaun la cateva zile sau chiar la o saptamana, ceea ce nu ar trebui sa te ingrijoreze. Laptele mamei contine exact substantele de care corpul lui are nevoie, astfel ca nu mai ramane nimic de eliminat. 

Bebelusii hraniti cu lapte praf ar trebui sa aiba scaun o data pe zi, in majoritatea zilelor. O pauza de o zi sau doua nu ar trebui sa te ingrijoreze. 

Sugarii depun un efort destul de mare ca sa aiba un scaun, mai ales ca stau si culcati pe spate, ceea ce nu ii ajuta deloc. Asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau se forteaza sa elimine scaunul, chiar daca uneori plange sau se inroseste la fata.

Cum iti dai seama ca bebelusul este constipat

Putem vorbi de constipatie atunci cand:

  • – Copilul e mai agitat ca de obicei;
  • – Regurgiteaza mai mult ca de obicei;
  • – Are scaun mult mai rar ca de obicei;
  • – Scaunul este mai tare sau contine sange;
  • – Copilul se forteaza sa aiba scaun mai mult de 10 minute, dar nu reuseste.

Cum se trateaza constipatia la bebelusi

Dupa implinirea varstei de o luna, daca ti se pare ca bebelusul este constipat, poti incerca sa ii dai foarte putin suc de mere sau de pere. Vorbim aici de suc natural, facut in casa, nu de suc din comert. Zaharul din suc nu se poate digera, drept urmare el atrage apa in intestin si astfel scaunul devine mai moale si mai usor de eliminat. 

Ca regula generala, un bebelus de o luna poate primi 28 de mililitri de suc pe zi. Apoi, pentru fiecare luna de viata se pot adauga inca 28 de mililitri, pana cand bebelusul implineste patru luni. 

Inainte de a apela la aceasta metoda, ar fi bine totusi sa te consulti cu medicul pediatru, pentru a te asigura ca nu exista contraindicatii. 

Daca a inceput deja diversificarea, un bebelus constipat poate primi fructe si legume, in special prune, care sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ. 

Atunci cand ajustarea alimentatiei nu rezolva problema constipatiei, inseamna ca este cazul sa consulti pediatrul. 

  • Share: