1. Home
  2. Ce vede un nou-nascut. Cum se schimba vederea in primele luni
Ce vede un nou-nascut. Cum se schimba vederea in primele luni

Ce vede un nou-nascut. Cum se schimba vederea in primele luni

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 405 Views
  • 0 Comments

Vederea bebelusului evolueaza rapid in primul an de viata. Daca la nastere poate sa distinga doar lumini si umbre, dupa cateva zile nou-nascutul incepe sa vada forme si sa faca diferenta intre fetele oamenilor si celelalte obiecte. 

La doar o saptamana, bebelusii incep sa vada lucrurile care se afla aproape de ei, la 20, 30 de centimetri, si incep sa recunoasca fetele parintilor. 

Pana la sfarsitul primei luni de viata, bebelusii pot sa se uite in ochii parintilor, iar pana la trei, patru luni invata sa diferentieze obiectele mari de cele mici si pot recunoaste anumite culori, mai ales rosu si verde.

Bebelusii vad lumea in culori inca de cand se nasc, chiar daca in prima faza vederea lor nu este clara. Insa in primele luni ei nu disting decat culorile tari, urmand ca mai tarziu sa perceapa si nuantele fiecarei culori in parte. 

Intre doua si trei luni, cei mici incep sa vada din ce in ce mai clar lucrurile care se afla in campul lor vizual, iar dupa trei luni isi descopera manutele si incep sa se uite cu atentie la ele.

Pe la patru luni, copiii incep sa-si coordoneze miscarile ochilor si te pot urmari usor cu privirea daca faci diverse activitati in jurul lor sau daca le arati diverse jucarii. Daca nu se intampla asta, e cazul sa mergi cu bebelusul la un medic oftalmolog. 

De asemenea, trebuie sa stii ca pana la patru, cinci luni este normal ca nou-nascutului sa ii mai fuga privirea, adica sa aiba un usor strabism. Insa dupa aceasta varsta, orice miscare anormala a ochilor trebuie analizata cu atentie de un medic oftalmolog. 

Pe masura ce creste, bebelusul isi imbunatateste vederea din ce in ce mai mult. Dupa sase, sapte luni, cand va sta deja in fundulet, copilul va vedea mult mai clar lumea inconjuratoare, asta si prin prisma noii pozitii. Acum este momentul in care poti incepe sa te joci cu el cu diverse cartonase colorate, pentru a-i stimula intelegerea culorilor si formelor. 

Spre noua luni, copilul va avea cam jumatate din acuitatea vizuala a unui adult, iar la un an deja va observa chiar si cele mai mici detalii. 

Pentru ca vorbim despre un proces continuu de dezvoltare, cel putin in primul an, pediatrul ii va analiza vederea copilului la fiecare vizita si iti va recomanda, daca va fi cazul, si un control oftalmologic. 

  • Share: