Te apropii de finalul primului trimestru de sarcina si probabil ai deja nevoie sa-ti adaptezi vestimentatia. Daca esti la a doua sarcina, este posibil ca burtica sa devina vizibila mai devreme decat la prima sarcina.
In acest stadiu, uterul a crescut in dimensiuni suficient cat sa depaseasca oasele pelvisului, iar medicul poate simti fundul uterului la nivelul abdomenului inferior. Vestea buna este ca uterul nu mai preseaza atat de mult pe vezica urinara ca in primele doua luni, astfel incat nu vei mai simti nevoia sa te duci atat de des la toaleta. Urinarile frecvente vor reveni, insa, in trimestrul al treilea, cand fatul va fi suficient de mare incat sa apese din nou pe vezica.
Modificari la nivelul pielii
Incepand de acum, poti sa observi hiperpigmentari ale pielii in diferite zone ale corpului: areolele mamare se inchid la culoare, apare cloasma sau masca gravidei (pete maronii la nivelul fetei, in special in zona pometilor si a fruntii), iar pe abdomen se formeaza o linie inchisa la culoare care merge de la osul pubian pana sub sani. Aceste modificari de culoare vor disparea sau se vor atenua la scurt timp dupa nastere.
Apar dureri de cap si ameteli
Simptome precum greata si varsaturile scad in intensitate, dar in locul lor apar durerile de cap si ametelile.
Durerile de cap sunt provocate de modificarile hormonale, de scaderea glicemiei, de stres si somnul insuficient. Ametelile sunt cauzate tot de modificarile hormonale, dar si de cele ale tensiunii arteriale. Tot ce ai de facut este sa mananci regulat si sa bei o cantitate suficienta de apa.
Apar arsuri retrosternale
Sub actiunea progesteronului, sfincterul ce separa stomacul de esofag este mai relaxat decat in mod normal. Din aceasta cauza, continutul stomacului poate urca spre esofag. Este vorba de refluxul gastroesofagian, care se manifesta prin arsuri retrosternale sau arsuri in capul pieptului, care pot urca spre partea inferioara a gatului.
Arsurile sunt mai intense daca te intinzi la orizontala dupa ce mananci sau daca mananci prea mult la o masa. Este indicat sa mananci putin si des, cu inghitituri mici si sa eviti grasimile, prajelile si alimentele condimentate.
Secretii vaginale mai abundente
De asemenea, in saptamana 12 de sarcina, secretiile vaginale pot deveni mai abundente, insa acest lucru este normal. In schimb, nu este normal ca secretiile sa-si schimbe culoarea sau mirosul. Daca ele capata un miros neplacut si o culoare galbena, verzuie, roz sau maronie, mergi neaparat la medic pentru ca ar putea fi vorba despre o infectie.