Pentru bebelusii sanatosi se recomanda alaptarea exclusiva, daca este posibila, pana la sase luni. Diversificarea se poate incepe in jurul varstei de sase luni si niciodata mai devreme de patru luni. Studiile au dovedit ca introducerea alimentelor solide mai devreme de atat vine cu anumite riscuri deloc de neglijat.
Cum iti dai seama ca bebelusul este pregatit pentru diversificare
Ca sa poti decide cand e cazul sa incepi diversificarea, trebuie sa tii cont si de semnalele pe care ti le transmite bebelusul tau. In general, se considera ca este gata sa manance alimente solide daca:
- Sta singur in sezut;
- Face miscari asemanatoare cu mestecatul;
- Saliveaza mai putin, semn ca reuseste sa inghita saliva;
- Are o greutate normala pentru varsta lui. Se considera ca bebelusul care si-a dublat greutatea de la nastere este gata pentru alimente solide;
- Este curios atunci cand te vede mancand;
- Poate sa apuce obiecte cu mana si sa le duca la gura.
Chiar daca aceste semne apar mai devreme, se recomanda sa astepti, totusi, pana la implinirea varstei de sase luni pentru a incepe diversificarea. Inainte de a-i oferi prima masa solida, te sfatuim sa stai de vorba cu pediatrul copilului. Numai el iti poate spune clar daca este gata pentru diversificare sau nu.
Daca bebelusul incepe sa ceara mai mult lapte, daca se trezeste noaptea pentru a manca sau isi duce adesea pumnii la gurita, acestea nu sunt semne ca este gata pentru diversificare. Sunt doar schimbari de comportament care apar la bebelusi pe masura ce ei se dezvolta.
Ce se intampla daca incepi diversificarea prea devreme
Cu siguranta multi ti-au spus ca bebelusul trebuie sa guste de toate inca din primele luni, ca e bine sa-i dai din ce mananci tu pentru ca ii e pofta, etc. Orice ti-ar spune rudele sau prietenii, diversificarea se incepe dupa recomandarile de mai sus, iar ultimul cuvant il are pediatrul. Exista mai multe riscuri daca ii oferi bebelusului prima masa solida inainte sa fie gata.
In primul rand, un bebelus care nu poate sta in sezut risca sa se inece cu mancarea, fie ea si pasata.
Apoi, diversificarea timpurie este uneori asociata cu intolerantele si alergiile alimentare. Daca in familia unuia din parinti exista persoane cu boala celiaca sau cu alergii la mancare, atunci este neaparat sa astepti pana la sase luni pentru a incepe diversificarea bebelusului. De asemenea, trebuie sa-i spui pediatrului despre acest istoric familial si sa respecti recomandarile lui.
Inainte de sase luni, sistemul imunitar al copiilor este mai slab, astfel ca sunt mai expusi toxiinfectiilor alimentare si complicatiilor provocate de acestea.
Dupa unele studii, diversificarea timpurie ar putea sa duca la obezitate in urmatorii ani de viata.