1. Home
  2. Ce se intampla cu unghiile si parul in timpul sarcini
Ce se intampla cu unghiile si parul in timpul sarcini

Ce se intampla cu unghiile si parul in timpul sarcini

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 875 Views
  • 0 Comments

De ce gravidele au parul mai des

Daca ai parul mai des, nu este pentru ca ti-au crescut mai multe fire, nici pentru ca acestea s-au ingrosat. Explicatia este aceea ca acum iti cad mai putine fire de par decat inaintea sarcinii. In mod normal, o femeie pierde aproximativ 100 de fire de par pe zi.

Firul de par are un ciclu de dezvoltare impartit in trei faze:

  • o faza in care creste cu aproximativ un centimetru pe luna (dureaza intre doi si sase ani);
  • o faza in care foliculul de par se degradeaza si se micsoreaza (dureaza intre doua si patru saptamani);
  • o faza de repaos, in care parul nu creste, dar nici nu paraseste foliculul (dureaza intre doua si patru luni). Dupa aceasta perioada, firul de par cade, lasand loc altuia nou, care va fi angrenat in acelasi ciclu de crestere.

In sarcina, nivelul ridicat de estrogen favorizeaza prelungirea primei faze si incetinirea ultimei faze. Astfel, vei observa ca podoaba ta capilara este mai bogata, chiar si mai stralucitoare. Adesea, se schimba chiar si textura parului, firele ondulate putand deveni mai drepte, lucru care se vede mai ales daca ai parul lung.

Ce se intampla cu parul de pe corp

Vestea proasta este ca parul de pe fata si cel de pe corp trec prin aceleasi schimbari ca cel de pe cap. Mai ales in primul trimestru de sarcina, poti observa ca ti-au crescut fire noi de par pe sani, pe abdomen, pe spate sau chiar pe fata.

Metodele de epilare in timpul sarcinii

Pentru a scapa de parul nedorit, gravidele pot folosi aparatul de ras, ceara sau epilatorul. Epilarea prin smulgere are avantajul ca da rezultate de durata, dar s-ar putea sa observi ca este mult mai dureroasa decat inaintea sarcinii. Daca decizi sa folosesti astfel de metode, poti sa amortesti pielea inainte de epilare cu ajutorul unui cub de gheata. Dupa epilare, nu uita sa hidratezi bine pielea.

Nu sunt recomandate, ca metode de epilare:

  • cremele epilatoare. Substantele continute de acestea pot fi absorbite de piele si inca nu se stie exect ce efect au ele asupra fatului. In plus, aceste creme au, in general, un miros puternic pe care multe gravide nu l-ar suporta;
  • laserul, electroliza sau lumina intens pulsata (IPL). Nici aceste metode nu au fost studiate pe gravide, asa ca nu se stie ce efecte pot avea in aceasta perioada.

Important de stiut! Atunci cand te epilezi, evita zona sanilor si pe cea a abdomenului, mai ales in ultimul trimestru, cand ele devin mai sensibile.

Ce se intampla cu unghiile in timpul sarcinii

Multe gravide observa schimbari majore si la nivelul unghiilor. Acestea pot deveni mai tari si mai rezistente. Exista, desigur, si situatii opuse, cand unghiile devin mai fragile si mai casante decat inainte.

“Vinovate” de aspectul unghiilor in sarcina sunt, desigur, schimbarile hormonale. Indiferent cum arata unghiile tale acum cand esti insarcinata, trebuie sa stii ca aceste schimbari sunt temporare. Dupa ce vei naste iar nivelurile hormonale vor reveni la normal, unghiile tale vor arata exact la fel cum aratau inainte sa ramai gravida.

In cazul in care, insarcinata fiind, observi ca unghiile tale au devenit mai fragile, protejeaza-le cu manusi de cauciuc atunci cand speli vase sau faci curat, iar cand iti simti mainile uscate, foloseste o crema intens hidratanta.

  • Share: