Toxoplasmoza este o infectie provocata de Toxoplasma Gondii, unul din parazitii cei mai frecvent intalniti la nivel mondial.
Adesea, cei infectati nu prezinta niciun simptom, asa ca nu stiu cand se imbolnavesc. De altfel, toxoplasmoza nu este o boala periculoasa pentru persoanele sanatoase. In schimb, poate duce la complicatii grave in timpul sarcinii daca infectia ajunge la fat.
Care sunt simptomele toxoplasmozei
Asa cum am spus, toxoplasmoza nu da simptome, in majoritatea cazurilor. Daca ele apar, poate fi vorba de:
- Umflarea ganglionilor limfatici;
- Dureri in tot corpul;
- Dureri de cap;
- Febra;
- Oboseala.
Toate sunt simptome care pot fi puse pe seama unei banale raceli, asa ca majoritatea persoanelor infectate cu Toxoplasma Gondii habar nu au ca poarta in corp acest parazit.
Cum se ia toxoplasmoza
Toxoplasma gondii este un parazit care poate infecta foarte multe animale, inclusiv pasari. Insa excrementele de pisica reprezinta singura sursa de paraziti vii, care pot provoca infectia. Totusi, tine cont ca nu trebuie neaparat sa ai pisica in casa pentru a te infecta. Poti lua boala daca:
- Mananci carne contaminata cu Toxoplasma gondii. In special carnea de ied, miel, vanat sau porc poate sa fie o problema. Este posibil sa fie contaminate si unele produse din lapte nepasteurizat;
- Folosesti cutitul, tocatorul sau alte ustensile de bucatarie care au intrat in contact cu carnea cruda contaminata;
- Intri in contact cu resturi de excremente provenind de la o pisica. Poti sa ingerezi parazitul daca duci mana la gura dupa ce ai atins pamantul din gradina, de exemplu;
- Mananci fructe si legume fara sa le speli.
Ce se intampla daca faci toxoplasmoza in timpul sarcinii
Daca nu ai deja imunitate la toxoplasmoza, contactul cu parazitul in timpul sarcinii sau chiar inaintea sarcinii poate duce la infectarea fatului. Daca mama este infectata intre saptamanile 10 si 24, riscul sa nasca un copil cu probleme este de 5-6%. Toxoplasmoza poate sa provoace:
- Nastere prematura;
- Greutate mica la nastere;
- Icter;
- Retard mintal;
- Anomalii ale retinei, care pot duce la orbire;
- Convulsii;
- Leziuni cerebrale.
Riscul ca infectia sa se transmita de la mama la fat este mai mare in trimestrul al treilea de sarcina. Insa in acest caz scade riscul ca bebelusul sa fie grav afectat, din moment ce organele lui sunt deja formate, in mare parte.
Cum se depisteaza toxoplasmoza la gravide
In general, analiza pentru toxoplasmoza se recomanda in primul trimestru, la primul consult prenatal, ca parte din setul TORCH. Daca se dovedeste ca ai fost infectata in timpul sarcinii, probabil ca ti se va recomanda un tratament indelungat cu antibiotice pentru a reduce riscul de infectare a fatului. De asemenea, este posibil sa medicul sa-ti recomande o amniocenteza, pentru a afla cu siguranta daca fatul este afectat sau nu.
Cum sa previi toxoplasmoza
Pentru ca poate avea efecte atat de grave asupra fatului, e foarte important sa iei toate masurile pentru a preveni infectia cu Toxoplasma Gondii.
- Folosete manusi daca lucrezi in gradina sau, din diferite motive, trebuie sa intri in contact cu pamant;
- Nu consuma niciodata carne cruda sau gatita in sange. Nu ai voie nici macar sa gusti din mancare pentru a vedea daca e facuta. Roaga pe altcineva sa te ajute cand gatesti;
- Spala foarte bine ustensilele de bucatarie dupa ce gatesti;
- Spala bine toate fructele si legumele pe care le consumi;
- Nu consuma produse din lapte nepasteurizat;
- Evident, nu ai voie sa te ocupi de litiera pisicii.