Diabetul de sarcina sau diabetul gestational, este o forma temporara de diabet care se declanseaza in timpul sarcinii. Toate gravidele ar trebui sa faca analizele de screening pentru diabet, insa riscul este mai mare la cele care au peste 35 de ani, sufera de obezitate sau au in familie cazuri de diabet.
Ca si in alte tipuri de diabet, corpul mamei nu produce suficienta insulina pentru a regla nivelul glicemiei, adica nivelul de zahar din sange, ceea ce poate afecta in mod negativ fatul.
Care sunt simptomele diabetului de sarcina
- Senzatie continua de sete;
- Urinari frecvente
- Oboseala;
- Greata;
- Infectii vaginale, urinare sau infectii ale pielii;
- Vedere incetosata.
Ca si in alte tipuri de diabet, aceste simptome pot fi trecute cu vederea, motiv pentru care se recomanda testele de screening, de obicei intre saptamanile 24 si 28. In aceasta perioada, placenta produce cantitati mari de hormoni care pot provoca rezistenta la insulina.
Cum se trateaza diabetul de sarcina
Intre 2% si 5% dintre gravide sufera de diabet gestational, asadar riscul este destul de mic. Daca, totusi, analizele arata ca suferi de aceasta boala, nu e cazul sa te sperii. Diabetul de sarcina poate fi tinut sub control prin dieta si miscare. Va trebui sa iti masori periodic glicemia si sa mergi mai des la control. Foarte rar este nevoie de tratament cu insulina.
Cat de periculos este diabetul de sarcina
Diabetul descoperit la timp si tratat corespunzator are un risc foarte mic de complicatii. Multe gravide cu diabet de sarcina nasc copii sanatosi, iar boala dispare la scurt timp dupa nastere.
Insa, daca diabetul nu este descoperit si tratat exista riscul de nastere prematura, iar greutatea copilului la nastere poate fi mai mare decat e normal, ceea ce va necesita nastere prin cezariana, cu toate riscurile ei.