1. Home
  2. Ce este avortul menstrual
Ce este avortul menstrual

Ce este avortul menstrual

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 5185 Views
  • 0 Comments

Statisticile spun ca aproximativ 30 – 40% din sarcini se incheie prin avort spontan in primul trimestru. Adesea, avortul survine atat de devreme incat femeia nici nu apuca sa-si dea seama ca este insarcinata.

Simptomele avortului menstrual

Avortul care are loc in primele patru-cinci saptamani de sarcina poarta numele de avort menstrual, intrucat este adesea confundat cu o menstruatie intarziata, simptomele fiind aceleasi: sangerare abundenta si crampe in abdomenul inferior.

Acest tip de avort este spontan si complet, iar in majoritatea cazurilor ramane nediagnosticat. Mai rar, avortul menstrual poate fi descoperit intamplator, in urma ecografiei de inceput de sarcina, cand medicul constata ca sacul embrionar este gol, fara embrion.

De regula, avortul menstrual nu este urmat de complicatii. Complicatiile apar, de obicei, la avorturile survenite dupa saptamana 12, cand embrionul este deja dezvoltat.

Simptomele avortului tarziu

Cu cat avortul are loc mai tarziu, cu atat simptomele lui vor fi mai diferite fata de cele specifice menstruatiei.

In cazul avortului tarziu, sangerarea este mai abundenta si contine urme de tesut fetal, iar cheagurile de sange sunt mai mari decat cele prezente la menstruatie. Tesutul fetal este usor de identificat, avand, in general, culoarea gri, textura si forme diferite de cele ale cheagurilor de sange.

Avortul menstrual nu afecteaza fertilitatea

Este important de retinut faptul ca avorturile menstruale nu afecteaza fertilitatea pe termen lung. Cele mai multe femei care au suferit avorturi, fie ele menstruale sau tarzii, reusesc sa aiba sarcini sanatoase in viitor.

Daca crezi ca ai putea fi insarcinata si vrei sa afli daca sangerarea pe care o ai este un avort sau o menstruatie normala, fa un simplu test de sarcina sau mergi la medicul ginecolog.

La fel, daca ai certitudinea ca esti insarcinata in primele saptamani si apare o sangerare, adreseaza-te medicului tau. Sangerarile din primul trimestru nu sunt neaparat semn de avort, dar este intotdeauna recomandat sa consulti un medic atunci cand ele apar.

  • Share: