1. Home
  2. Care sunt reflexele unui nou-nascut si ce spun ele despre sanatatea lui
Care sunt reflexele unui nou-nascut si ce spun ele despre sanatatea lui

Care sunt reflexele unui nou-nascut si ce spun ele despre sanatatea lui

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 1224 Views
  • 0 Comments

In primele saptamani de viata, mare parte din miscarile unui bebelus nu sunt voite, ci sunt reflexe, adica le face in mod automat, instinctiv. De exemplu, daca indrepti o lumina puternica spre fata lui, bebelusul va inchide ochii. Acesta este un reflex pe care il au si adultii. Insa exista o serie de relexe care se intalnesc doar la bebelusi in primele saptamani sau luni de viata.

Cele mai importante reflexe ale nou-nascutului

Reflexul Moro este prezent de la nastere si pana la aproximativ doua luni de viata. Atunci cand capul sau cade pe spate sau isi schimba brusc pozitia, bebelusul va intinde bratele, apoi le va aduce imediat la piept, dupa care va incepe sa planga. Unii nou-nascuti au acest reflex si atunci cand se sperie, de exemplu cand aud un zgomot puternic si brusc. 

Reflexul mersului, care dispare la aproximativ doua luni, se poate observa atunci cand bebelusul este tinut in pozitie verticala, iar talpile sale ating o suprafata plana. Nou-nascutul va incerca sa mearga, punand un picior in fata celuilalt. Acest comportament revine spre finalul primului an de viata, de data aceasta ca un comportament voluntar, pe care copilul il invata. 

Reflexul de cautare este prezent de la nastere pana la patru luni si il ajuta pe nou-nascut sa gaseasca sanul pentru a suge. Atunci cand ii atingi obrazul sau gura, vei observa ca intoarce capul catre mana ta. Pana la trei saptamani de viata, copilul va intoarce capul intr-o parte si in alta, cautand sanul in jurul capului sau. Dupa trei saptamani, va sti din ce parte a fost atins, asa ca va intoarce capul direct in partea respectiva si va incepe sa suga. 

Reflexul suptului este prezent inca din viata intra-uterina si uneori se poate observa la ecografie ca fatul isi suge degetul. Daca simte ca cerul gurii ii este atins de san, biberon sau propriul deget, bebelusul va incepe automat sa suga. Este un reflex important, care il ajuta sa se hraneasca, dar, contrar aparentelor, suptul este o activitate dificila in primele zile sau saptamani de viata. Multi bebelusi nu reusesc sa suga eficient de la bun inceput sau, daca reusesc, obosesc destul de repede. 

Reflexul tonic al gatului este prezent pana la cinci – sapte luni de viata, dar este destul de discret, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji daca nu l-ai observat la bebelusul tau. Atunci cand capul bebelusului este intors intr-o parte, bratul de pe partea respectiva se va intinde, in timp ce bratul celalalt se va indoi langa trunchi – pozitia unui spadasin. 

Reflexul de prindere se poate observa de la nastere si pana la cinci – sase luni. Atunci cand ii atingi palma, nou-nascutul te va apuca de deget si va strange cat poate de tare. Un reflex asemanator se poate observa si la picioare, daca atingi talpa copilului. 

Bebelusii mai au si alte reflexe, printre care deglutitia, cascatul, stranutul, sughitul sau inotul. 

Ce spun reflexele despre dezvoltarea bebelusului

Reflexele sunt foarte importante pentru supravietuirea nou-nascutului, avand rolul de a-l proteja sau de a-l ajuta sa se hraneasca, asa cum este cazul reflexului de supt. Prezenta reflexelor este un semn ca bebelusul este sanatos, iar creierul si sistemul nervos se dezvolta normal. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, asa ca unii isi pierd reflexele mai tarziu decat altii. Nu trebuie sa faci nimic pentru a-l ajuta sa-si dezvolte sau, din contra, sa-si piarda reflexele. 

In schimb, trebuie sa consulti medicul pediatru daca observi ca unul din reflexele descrise revine dupa ce a disparut pentru un timp. 

Daca testezi acasa reflexele bebelusului si observi ca unul din ele lipseste, nu trebuie sa te ingrijorezi. Poate ca micutul este prea obosit sau prea infometat ca sa raspunda stimulilor. Daca raspunsul asteptat nu apare timp de mai multe zile la rand, este bine sa te adresezi pediatrului.

  • Share: