Cu siguranta astepti cu nerabdare sa simti primele miscari ale fatului. Este un moment emotionant pentru orice viitoare mama, in special pentru cele aflate la prima sarcina. Iata cand te poti astepta la aceste miscari si cum se simt ele.
Cand poti sa simti miscarile fatului
Daca esti la prima sarcina poti sa percepi primele miscari fetale la 18 saptamani sau chiar mai tarziu, dupa 20 de saptamani. Gravidele aflate la a doua sau a treia sarcina pot sa simta miscarile fatului chiar si la 16 saptamani dupa ultima menstruatie.
Oricum, primele miscari pe care le vei simti seamana cu o “fluturare” in interiorul abdomenului si poti sa le confuzi usor cu senzatia data de gazele abdominale. Insa cu timpul, loviturile copilului vor incepe sa fie mai evidente si vei observa chiar un program sau un tipar dupa care se intampla.
De ce misca fatul
Pe masura ce se dezvolta, fatul incepe sa isi “testeze” membrele pe care le poate indoi sau intinde. Cu cat avanseaza sarcina, cu atat mai evidente vor fi miscarile – vei incepe sa simti lovituri de picior sau pumn. Uneori miscarile fatului sunt un raspuns la zgomotele puternice sau la pozitiile corpului tau – atunci cand stai intr-o pozitie care e incomoda pentru el, va incepe sa se agite.
De asemenea, copilul poate sa fie mai activ sau mai linistit in functie de ceea ce mananci. In curand este posibil sa observi o alternanta clara intre starile de somn si veghe.
Cat de des trebuie sa miste fatul
Incepand cu saptamana 28, este bine sa fii atenta la miscarile fatului si chiar sa numeri cat de des loveste. Cum faci asta? Intinde-te in pat pe partea stanga, de preferat la aceeasi ora in fiecare zi, si urmareste pe ceas cat dureaza sa simti 10 lovituri.
Daca dureaza mai mult de doua ore, incearca din nou mai tarziu, in aceeasi zi. Daca tot nu reusesti sa numeri 10 miscari in doua ore, este indicat sa contactezi medicul care iti urmareste sarcina.
In trimestrul al treilea vei observa ca miscarile fatului sunt mai puternice, mai frecvente si urmeaza un anumit tipar. Apoi, spre sfarsitul sarcinii, copilul va fi mai mare si nu va mai avea prea mult loc sa se miste, insa loviturile lui trebuie sa ramana regulate, chiar daca sunt mai rare.