1. Home
  2. Atasarea corecta a bebelusului la san
Atasarea corecta a bebelusului la san

Atasarea corecta a bebelusului la san

  • June 17, 2021
  • 0 Likes
  • 3508 Views
  • 0 Comments

Atunci cand alaptatul este dificil si dureros, cel mai frecvent motiv este atasarea gresita a bebelusului la san. Din fericire, exista cateva tehnici pe care le poti folosi pentru a te asigura ca nou-nascutul tau suge corect. 

Cum iti dai seama ca bebelusului ii este foame

In primul rand trebuie sa fii atenta la primele semne de foame. Cand bebelusul devine agitat, isi suge limba, buza, degetul sau pumnul, inseamna ca este gata pentru masa. Daca amani sa-l alaptezi, copilul va incepe sa planga si va fi mai greu sa-l atasezi corect la san. 

Important de stiut! Suzeta, infasatul sau manusile limiteaza miscarile copilului si va fi mai greu sa observi primele semne de foame, astfel ca vei pune la san un bebelus care deja plange.

Cum atasezi corect bebelusul la san

  1. Asaza-te intr-un scaun comod cu spatar. Daca e posibil, foloseste un taburet pe care sa iti sprijini picioarele. Trebuie sa ai o pozitie cat mai confortabila.
  2. Foloseste o perna speciala pentru alaptat sau orice perna pe care poti sa asezi copilul. 
  3. Asigura-te ca burtica bebelusului este lipita tot timpul de abdomenul tau. 
  4. Este important sa aduci copilul catre tine, nu sa te apleci tu catre copil. A doua varianta iti solicita gatul si umerii si poate afecta pozitia copilului. 
  5. Urechea, umarul si soldul bebelusului trebuie sa fie aliniate. Astfel el va putea sa inghita laptele mai usor. 
  6. Probabil ca va fi nevoie sa tii sanul cu mana pentru a ghida mamelonul catre gura bebelusului. Apuca sanul tinand degetele in forma de “U” sau de “C”. Ai grija sa tii degetele departe de mamelon pentru a nu impiedica atasarea corecta a copilului. 
  7. Ghideaza mamelonul catre nasul bebelusului sau catre buza de sus. Nu trebuie sa il indrepti catre mijlocul guritei. Probabil ca va fi nevoie sa atingi mamelonul de buza superioara a copilului pentru a-l face sa deschida gura. 
  8. Capul bebelusului trebuie sa fie usor pe spate. Ai grija sa nu tina barbia in piept.
  9. Copilul trebuie sa prinda sanul atunci cand are gura larg deschisa si limba coborata. Nu incerca sa-i bagi mamelonul in gura fortat. Daca nu deschide gura larg din prima, va trebui sa te retragi si sa-i atingi din nou buza de sus, ca la pasul 7. 
  10. Bebelusul trebuie sa prinda cat mai mult din partea inferioara a areolei mamare (partea mai inchisa la culoare din jurul mamelonului).
  11. Barbia lui trebuie sa apese pe partea de jos a sanului
  12. Uita-te cu atentie la buzele bebelusului. Atunci cand suge, ele trebuie sa fie intoarse in afara, ca buzele unui peste. Daca nu au aceasta pozitie, poti folosi degetul pentru a-i trage in jos buza inferioara si in sus pe cea superioara. 

Cum iti dai seama ca bebelusul este atasat corect la san

Atunci cand bebelusul suge corect vei observa urmatoarele lucruri:

  • Daca tragi in jos de buza inferioara, poti vedea limba copilului; 
  • Urechile i se misca atunci cand suge;
  • Maxilarul are o miscare circulara. Daca observi mai degraba o miscare rapida a barbiei, inseamna ca nou-nascutul nu suge corect;
  • Nu se aud zgomote produse de supt;
  • In schimb, poti sa auzi cand inghite laptele;
  • Barbia copilului atinge sanul tau;
  • Atunci cand se opreste din supt, mamelonul nu este turtit, nici nu are o alta forma anormala;
  • Dupa masa, copilul da semne de satietate si satisfactie: pare relaxat, are manutele deschise, adoarme.
  • Share: