1. Home
  2. Aspirina in sarcina. Ce trebuie sa stii

Aspirina in sarcina. Ce trebuie sa stii

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 3720 Views
  • 0 Comments

Orice problema ai avea in timpul sarcinii, este foarte important sa ceri parerea medicului inainte de a lua un medicament. O pastila banala precum aspirina poate avea efecte adverse din cele mai grave.

Ce este aspirina

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este o substanta din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, folosita adesea pentru a trata raceala sau gripa, deoarece scade febra, durerea si inflamatia. Se mai recomanda persoanelor cu boli cardiovasculare pentru ca reduce riscul de infarct si accident vascular cerebral.

In unele cazuri, o doza mica de aspirina, intre 60 si 100 mg pe zi, este recomandata gravidelor care au pierdut mai multe sarcini in trecut, care au probleme cu coagularea sangelui sau sufera de diverse afectiuni, precum preeclampsia, o complicatie a ultimului trimestru.

De ce este interzisa aspirina in sarcina

Altfel, aspirina este interzisa in timpul sarcinii, deoarece poate sa afecteze dezvoltarea embrionului. In primul trimestru, administrarea de aspirina poate duce chiar la pierderea sarcinii sau la defecte congenitale. In cel de-al treilea trimestru, acest medicament poate afecta vasele de sange care ajung la inima si plamanii fatului.

Mai mult decat atat, luata pe perioade lungi in sarcina, aspirina poate chiar sa afecteze creierul fatului si sa duca la sangerari cerebrale sau la nastere prematura.

Dozele mari de aspirina, luate in sarcina, pot afecta atat mama, cat si copilul chiar si dupa nastere. Exista studii care au demonstrat faptul ca aspirina poate determina aparitia unor hemoragii atat la mama, cat si la copil, dupa ce sarcina a fost dusa la bun sfarsit.

Aspirina in perioada conceptiei si dupa nastere

Aspirina nu este recomandata nici in perioada conceptiei. S-a demonstrat ca femeile care iau doze mari inainte de a ramane insarcinate au un risc crescut de avort spontan. De asemenea, aspirina este interzisa dupa nastere, mai ales daca alaptezi.

Consulta medicul pentru orice intrebare ai avea legata de consumul de aspirina inaintea, in timpul sau imediat dupa sarcina. Ginecologul care iti urmareste sarcina va sti sa iti recomande medicamente cu aceleasi efecte benefice, dar fara reactii adverse.

Daca ti s-a prescris o doza mica de aspirina in sarcina, pentru o anumita problema, atunci trebuie sa te asiguri ca medicul iti va monitoriza periodic sarcina, pentru a preintampina eventualele efecte adverse.

Important de stiut! Acidul acetilsalicilic, ca substanta activa, se poate gasi sub diverse nume de marca, de exemplu Aspenter, Aspirin Plus C, Vasopirin, Upsarin, Copirin si altele. De asemenea, exista multe medicamente care contin o combinatie de aspirina cu alte substante, iar numele lor poate fi inselator – de exemplu Fasconal sau Antinevralgic. Citeste intotdeauna prospectul medicamentelor si spune-i farmacistului ca esti insarcinata.

  • Share: