Pe perioada sarcinii, corpul trece constant prin tot felul de modificari. Din acest motiv, schimbarile alunitelor – de forma, de dimensiune, de culoare – pot fi destul de greu de observat.
Este indicat sa fii cu ochii pe ele, dar nu trebuie sa te ingrijorezi la orice modificare a unei alunite.
Culoarea alunitelor
Hormonii specifici sarcinii stimuleaza dezvoltarea melanocitelor, celulele din care sunt formate alunitele. Drept urmare, aproximativ 10% dintre gravide vor observa o hiperpigmentare a alunitelor, in special in primele luni de sarcina.
Dimensiunea si forma alunitelor
Alunitele situate pe sani sau pe abdomen tind sa-si modifice forma si sa devina mai mari. Acest lucru se intampla deoarece pielea din aceste regiuni incepe sa se intinda. Alunitele situate pe alte parti ale corpului nu ar trebui sa-si modifice dimensiunile. Daca observi o astfel de schimbare la o alunita de pe spate sau picioare, inseamna ca e cazul sa consulti un medic.
Alunitele nou-aparute in timpul sarcinii
In aceasta perioada, este foarte posibil sa constati ca ti-au aparut alunite pe care nu le aveai inainte de a ramane gravida. In mod normal, acestea ar trebui sa dispara dupa nastere. Insa, pentru linistea ta, consulta un dermatolog, singurul in masura sa decida daca este vorba despre o alunita banala sau despre una cu risc crescut.
Ce schimbari ale alunitelor ar trebui sa te trimita la medic
La gravide, ca si la ceilalti pacienti, alunitele se tin sub observatie prin metoda ABCDE. Astfel, trebuie sa mergi la medic daca observi schimbari legate de:
- Asimetrie – o jumatate a alunitei arata altfel decat cealalta jumatate ca forma, culoare sau textura;
- Borduri – o alunita are margini neregulate;
- Culoare – intr-o singura alunita se regasesc mai multe culori sau mai multe nuante;
- Diametru – o alunita cu un diametru mai mare de 6 milimetri;
- Evolutie – o alunita care si-a schimbat aspectul in timp sau care arata complet diferit fata de alte alunite de pe corp .
Dermatologul va efectua o dermatoscopie, in urma careia va decide daca este cazul sa faca o biopsie. Aceasta se poate face fara niciun risc pe perioada sarcinii. Biopsia va stabili daca este vorba despre o formatiune tumorala benigna sau maligna.